A BUX index botladozva kezdte a napot, de két óra után megérkeztek a vevők, és lassan pluszos tartományba kúszott fel a mutató. Folytatódott a BUX felülteljesítése és a vezető részvények mind pozitív tartományban zártak. Az OTP az átlag feletti értékkel, közel 6 milliárd forintos forgalommal tudta katalizálni az emelkedést a hazai parketten - írja az Equilor.

Varjú Péter, az Erste Befektetési Zrt. igazgatója elmondta, több mint 8 milliárd forintos, az átlagosnál kicsit magasabb forgalom mellett kiemelkedően teljesített a magyar piac. A régió is felülteljesítette a nyugati börzéket. A nyugati piacokon volatilis nap volt, inkább lefelé mozogtak az árak, délután az utolsó órában egy felfelé kunkorodás volt, így az esés majdnem felét ledolgozták a német piacon.

A magyar tőzsdét elsősorban az OTP "vitte a hátán", ami az orosz piac stabilizálódásának köszönhető, és a Richter felülteljesítését is ez magyarázza a szakértő szerint. Az olaj az elmúlt időszakhoz képest viszonylag szintén "nyugodt vizek felé evez", így aztán a Mol is - mondta Varjú.

Cinkotai Norbert, a KBC Equitas elemzője az M1-nek úgy vélekedett: az elmúlt hetekben, hónapokban mintha az látszódna, hogy a magyar részvénypiacot újra megtalálják a befektetők. Az amerikai, illetve európai tőzsdéken az értékeltségi szintek már nem alacsonyak, a magyar piac ezzel szemben még mindig vonzó tud lenni. Az is elképzelhető, hogy elindult egyfajta spekuláció, hogy a magyar államadósságot ismét a befektetésre ajánlott kategóriába sorolják vissza a nagy hitelminősítő intézetek - jegyezte meg.

A Mol 0,3 százalékkal 13 985 forintra erősödött, 793,2 millió forintos forgalomban. Az OTP-részvények 1 százalékkal 6155 forintra drágultak 5,9 milliárd forintos forgalomban. A Magyar Telekom 0,3 százalékkal 397 forintra emelkedett, forgalma 373,9 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 0,4 százalékkal 5623 forintra nőtt, forgalmuk 1,1 milliárd forintot ért el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!