A NAPI Gazdaság cikke

A munkaerőpiac után a kiskereskedelmi eladások, az ipari termelés mutatói, a fogyasztói bizalmi index azt jelezték, hogy ráfér az élénkítés az USA gazdaságára, vagyis a monetáris döntéshozók nyugodt szívvel választhatják a tavaly június óta 5,25 százalékon álló szövetségi alapkamat csökkentését, anélkül, hogy az a vád érhetné őket, hogy a könnyelmű hitelfelvevőket, illetve befektetőket segítik. A Fed lépése, illetve az esetleges kivárás nagy hatással lesz természetesen a globális piacokra és befolyással lehet az MNB jövő heti döntésére is - mint emlékezetes, legutóbb a külső tényezők hatásával indokolták a kamat tartását.

- A befektetők világszerte azt találgatják, mit lép holnap az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve, hozzányúl-e a kamatokhoz, és ha igen, mennyit vág rajtuk. Ön mire számít?
- Rettentő nehéz megjósolni, mit is lép a Fed. Ez az első igazán komoly döntéshelyzet, amivel Bernanke szembesül, egyelőre még nem láttuk, miként is cselekszik éles szituációkban. A Fed kamatvágással kapcsolatos nyilatkozatai ráadásul meglehetősen kétértelműek, és azt sem lehetett belőlük kihámozni, mit is gondol pontosan saját szerepéről az intézmény a jelenlegi szituációban.
A kamatvágás ugyanis morális kérdéseket is felvet: kisegítheti-e a jegybank az önhibájukból nehéz helyzetbe jutott bankokat egy kamatvágással, vagy ezzel rossz példát szolgáltatna és továbbra is a kockázatok figyelmen kívül hagyására biztatná a pénzintézeteket. Ugyanakkor az egyesült államokbeli munkaerőpiacról az elmúlt héten napvilágot látott, még a subprime válság kitörése előtti helyzetet tükröző adatokból könnyen arra a következtetésre juthat a jegybank, hogy lassul az USA gazdasága, kamatvágásra van szükség. Nem könnyű a helyzet, nem szívesen lennék Bernanke helyében.

- Miként hathat a Fed döntése a világ részvénypiacaira?
- Ha a kamat szinten tartása mellett döntenek, az először feltehetően csúnya, azonnali zuhanást okozna a világ összes részvénypiacán. Később persze a befektetők részletesebben megvizsgálnák a döntés valós következményeit, kielemeznék a nyíltpiaci bizottság kommentárját, ami esetleg megnyugvást hozhat. A 25 bázispontos vágásra sokan fellélegeznének, megkönnyebbülnének a piacok. Ennél többet azonban nem hiszem, hogy csökkentenének, nincs ugyanis krízishelyzet. A részvénypiacok csak 7-8 százalékkal állnak történelmi maximumuk alatt, és a devizapiacon is viszonylag nyugodt a helyzet.

- De mi a helyzet a dollárral? Az amerikai deviza esetleges további gyengülése - márpedig egy kamatvágás akár ezt is okozhatja - nem vezetne válsághoz?
- Jelenleg a dollárpiacon történnek a legizgalmasabb dolgok. Az amerikai fizetőeszköz legújabb kori története során ennél még sohasem volt gyengébb. Néha megközelítette a jelenlegi mélységeket, ám innen mindig visszapattant. Ha valamire fogadni kellene, akkor azt mondanám, most is ez fog történni. Ha azonban tovább gyengül a dollár, az komoly felfordulást okozna a világban - akkor megjósolhatatlan, pontosan meddig is esik. Egy további gyengülés esetén például sok ország elgondolkozna, érdemes-e devizáját a dollárhoz kötni, érdemes-e tartalékait ilyen bizonytalan eszközben tartani.

- Miként hathat a magyar piacokra a Fed kamatdöntése?
- Ha elmarad a vágás, csodálkoznék, ha a magyar piac nem zuhanna együtt az amerikaival. Később azonban akár el is válhatna tőle, mint az történt 2002-ben. De ne feledjük, a BUX is korábban elképzelhetetlen magasságokba emelkedett, így egy esetleges korrekción nem lenne mit csodálkoznunk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!