Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,34 százalékkal, 554,34 pontra süllyedt.

Bizonytalanabbá vált az amerikai adótörvény idei elfogadása, miután több republikánus párti szenátor kihátrálni látszik az egységesített javaslat mögül. Marco Rubio ellenzi a jogszabályt, Mike Lee még nem döntött, a korábban nemmel szavazó Bob Corker pedig nem jelezte szándékait. A bizonytalanságok miatt Mike Pence alelnök elhalasztotta közel-keleti körútját. Nem kedvezett a hangulatnak az sem, hogy az amerikai kommunikációs hatóság csütörtökön eltörölte a netsemlegességét biztosító szabályokat.

A New York-i tőzsde nyomdokai haladva Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,62 százalékkal, 22 553,22 pontra, a szélesebb körű Topix-index pedig 0,81 százalékkal, 1793,47 pontra esett. Múlt péntekhez képest 1,1 százalékot veszített értékéből a Nikkei.

A nap vesztese az információs és kommunikációs szektor volt, amelynek alindexe 3,2 százalékkal csökkent. A japán mobilpiacot uraló három cég közül a KKKDI árfolyama 6,7 százalékkal, az NTT Docomoé 4,6 százalékkal, az összetettebb üzleti portfólióval rendelkező SoftBanké pedig 2,4 százalékkal csökkent, miután az elsősorban internetes kereskedelemmel foglalkozó japán Rakuten bejelentette, hogy saját mobilhálózatot épít ki 2019-re.

Az irányadó ausztráliai index, az S&P/ASX 200 0,24 százalékos mínuszban, 5997 ponton zárta a hetet, csökkent a nagy tőkeerejű bankok árfolyama, a bányaipari cégek, így a Rio Tinto és a BHP viszont drágultak.

A dél-koreai Kospi 0,51 százalékos nyereségben, 2482,07 ponton fejezte be a kereskedést, köszönhetően a blu chipek jó szereplésének. Így például a Samsung Heavy Industries árfolyama 1,52 százalékkal, a Hyundai Motoré pedig 1,66 százalékkal nőtt.

Profitrealizálás miatt csökkentek az árfolyamok a kínai tőzsdéken: a csütörtökön váratlanul bejelentett kamatemelésekre reagálva a befektetők lefölözték a hasznot az idén erős nyereségeket elkönyvelő szektorokban.

A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite (SSEC) 0,80 százalékkal, 3266,14 pontra, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 1,01 százalékkal, 10 998,12 pontra, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 1,13 százalékkal, 3980,86 pontra esett.

Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 1,05 százalékos mínuszban, 28 853,99 ponton közeledett a záráshoz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!