Egész Európában felborzolta a befektetők idegeit, hogy kiderült: Portugália legnagyobb tőzsdén jegyzett bankjának tulajdonosa fizetési nehézségekkel küszködik. A rossz makrogazdasági adatok miatt amúgy is kedvetlen piaci szereplők ma inkább szabadulnak részvényeiktől ahelyett, hogy vásárolnának.

A lisszaboni PSI index több mint négy százalékkal zuhant a kereskedés közepére, miután a felfüggesztették a Banco Espírito Santo részvényeinek és kötvényeinek adásvételét. A pénzintézet anyavállalata, az Espírito Santo International ugyanis lekésett bizonyos adósságainak törlesztéséről. Erről a cég maga számolt be, mire Portugália második legnagyobb bankjának papírjai 14 százalékos szabadesésbe kezdtek.

Az anyavállalat közleménye szerint csak néhány ügyfélnek nem tudtak fizetni, a kormány illetékes tisztviselői pedig azzal próbálták nyugtatni a kedélyeket, hogy a cég bajai nem érintik a Banco Espírito stabil tőkehelyzetét. Az ügy miatt ennek ellenére egész Európában eladási hullám indult - főként a spanyol és az olasz pénzintézetek szenvedtek, ezek közül egyesek kereskedését szintén fel kellett függeszteni.

A Banco Espírito a jövőben váratlan követelésekkel nézhet szembe, ha anyavállalata csődbe megy - idézte a New York Times Ciaran Callaghant, a Merrion Stockbroker elemzőjét. Összességében a francia CAC-40 és a német Dax 1,5-1-5, a londoni FTSE egyszázalékos mínuszba került kora délutánra.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!