"A Sziget-megállapodás után arra számítottam, hogy a részvény felfelé indul el, hiszen sikerült egy vitás kérdést rendezni a fővárossal. Ehhez képest folyamatosan esett az árfolyam, és a letéti kötelezettségeknek sem a tulajdonomban lévő két cég, sem maga az econet nem tudott megfelelni" - mondta az elnök.

Az econet bejelentése szerint az Est Média Nyrt. a saját részvényeire 2011. szeptemberi határidőre nyitott 70 darab (700 000 törzsrészvénynek megfelelő) vételi kontraktusból 30 darab (300 000 törzsrészvénynek megfelelő) kontraktust adott el 2011. április 11-én 54,17 forintos részvényenkénti átlagáron. A tranzakcióra tőzsdei ügyletben, az Equilor Befektetési Zrt. közreműködésével került sor.

A Balázs 98 százalékos tulajdonában lévő két társaság prompt és határidős pozícióitól volt kénytelen megválni. A Canongate Investments Kft. 2011. április 11-én 175.000 darab törzsrészvényt adott el 56,14 forintos részvényenkénti átlagáron, amivel részvényei száma 2.389.882 darabról 2.214.882 darabra, részesedése 3,49 százalékról 3,23 százalékra csökkent.

A Canongate Investments Kft. 2011. április 11-én 126 darab (1.260.000 darab Est MédiaNyrt. törzsrészvénynek megfelelő), 2011. júniusi határidőre nyitott vételi kontraktust adott el 53,25 forintos részvényenkénti átlagáron. A tranzakcióra tőzsdei ügyletben, az MKB Bank Zrt. mint befektetési szolgáltató igénybevételével került sor. Ezáltal a Canongate Investments Kft. az EST MEDIA Nyrt. részvényeire vételi kontraktussal nem rendelkezik.
A Stirling Investments Kft. 2011. április 11-én 116 darab (1.160.000 darab EST MEDIA Nyrt. törzsrészvénynek megfelelő), 2011. júniusi határidőre nyitott vételi kontraktust adott el 53,25 forintos részvényenkénti átlagáron. A tranzakcióra tőzsdei ügyletben, az MKB Bank Zrt. mint befektetési szolgáltató igénybevételével került sor. Ezáltal a Stirling Investments Kft. az EST MEDIA Nyrt. részvényeire vételi kontraktussal nem rendelkezik.

Az MKB Bank Zrt ezzel párhuzamosan bejelentette, hogy 2011. április 8-án a tulajdonában lévő EST MEDIA Nyrt. törzsrészvények egy részét eladta, ezáltal a szavazatra jogosító részvényeinek aránya 5 százalék alá, 3,53 százalékra csökkent. Az MKB Bank Zrt. a határidős pozíciók finanszírozójaként volt jelen az ügyletben.

Az ügy egy további problémát felvet, a likvidálásokra ugyanis pont abban az időszakban került sor, amelyben bennfentes személy számára tilos az üzletelés. A negyedév lezárulta és az erről szóló gyorsjelentés közzététele között egy társaság vezető tisztségviselője nem üzletelhet a cég részvényeivel. A kényszerlikvidálás persze egy kissé más dolog, de az általunk megkérdezett jogi szakértő szerint ettől még a szabályszegés megvalósul, legfeljebb enyhítő körülményként vehetik figyelembe.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!