Kína sávos csúszó-rögzítéses típusú árfolyamrendszert működtet, a jegybank a központi paritás körül plusz-mínusz 2 százalék közötti kereskedési sávban engedi ingadozni a jüan árfolyamát. Hétfőn 6,5626 jüan/dolláron húzta meg a napi hivatalos középárfolyamot a jegybank, azaz erősítette a kínai fizetőeszközt, miközben elemzők ennek éppen az ellenkezőjére számítottak.

A pekingi jegybank kilenc egymást követő kereskedési napon gyengítette a jüant, és múlt héten csütörtökön már 6,5646 jüan/dolláron állapította meg a hivatalos középárfolyamot, amivel meglepte az elemzőket. Ennek következményeként kitört a pánik a kínai tőzsdéken, ami magával rántotta a világ értékpapírpiacait és az olajárakat.

oda lesz az ellenőrzés?

A központi bank azonban meglepetést okozott azzal is, hogy hirtelen irányt váltott, így pénteken (6,5636 jüan/dollár) és hétfőn (6,5626 jüan/dollár) is erősítette a kínai fizetőeszköz dollárhoz viszonyított árfolyamát. Elemzők arra számítottak, hogy hétfőn 6,5860 jüan/dolláros szint körül lesz a napi hivatalos középárfolyam.

A piacokon balfogásként értékelt kínai lépések fokozták azokat az aggodalmakat a globális piacokon, hogy Kína elveszítheti az ellenőrzést a gazdaságpolitika felett, miközben a növekedés az utóbbi negyed évszázadot tekintve a legkisebbre lassulhatott.

A reáliákban is tetten érhetőek a bajok


A Kínán belüli (onshore) devizapiacon hétfőn az azonnali jegyzésben egy dollárért 6,5847 jüant, a Kínán kívüli (offshore) piacon pedig 6,6614 jüant kértek, így a pénteki 2 százalékról 1,2 százalékosra szűkült a két árfolyam közötti különbözet aránya.

Tavaly 4,7 százalékkal, idén pedig már 1,5 százalékkal csökkent a kínai fizetőeszköz értéke. Ez megriasztotta Kína több hagyományos kereskedelmi riválisát, amelyek attól tartanak, hogy a jüan leértékelése devizaháborúhoz vezet.

A jüan árfolyamának ingadozása azonban csak egy eleme a kínai gazdaság miatti aggodalmaknak. Az év eleje óta közzétett adatok - a gyáripari és a szolgáltatóipari beszerzési-menedzser indexek mellett a decemberi inflációs adatok - mind a gazdasági növekedés lassulására utalnak, és már előre szorong az egész világ amiatt, hogy nagy valószínűséggel a szerdán várható decemberi külkereskedelmi statisztika is a kínai import és export jelentős mértékű visszaeséséről tanúskodik majd.

Minden esik

A kínai tőzsdéken hétfőn látványosan estek az árfolyamok. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 5,03 százalékkal, 3192,45 pontra zuhant. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 5,33 százalékkal, 3016,70 pontra, a második legnagyobb kínai tőzsde, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 6,21 százalékkal, 10 212,46 pontra süllyedt. Az amerikai Nasdaq Composite index kínai megfelelője, a fejlett technológiai vállalatok részvényeit követő ChiNext index 6,34 százalékkal, 2106,36 pontra zuhant.

Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 2,76 százalékos mínuszban, 19 888,50 ponton zárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!