Balfogás volt a kínai jegybank lépése - esnek a tőzsdék

A kínai központi bank hétfőn a második egymást követő kereskedési napon erősítette a helyi fizetőeszköz, a jüan dollárhoz viszonyított árfolyamát, amivel ahelyett hogy megnyugtatta volna a piacokat, tovább erősítette a monetáris politikájának irányát övező kétségeket és aggodalmakat, ezzel pedig ismét eladási hullámot keltett a pénz- és értékpapírpiacokon szerte a világban.
MTI-Eco, 2016. január 11. hétfő, 11:34

Kína sávos csúszó-rögzítéses típusú árfolyamrendszert működtet, a jegybank a központi paritás körül plusz-mínusz 2 százalék közötti kereskedési sávban engedi ingadozni a jüan árfolyamát. Hétfőn 6,5626 jüan/dolláron húzta meg a napi hivatalos középárfolyamot a jegybank, azaz erősítette a kínai fizetőeszközt, miközben elemzők ennek éppen az ellenkezőjére számítottak.

A pekingi jegybank kilenc egymást követő kereskedési napon gyengítette a jüant, és múlt héten csütörtökön már 6,5646 jüan/dolláron állapította meg a hivatalos középárfolyamot, amivel meglepte az elemzőket. Ennek következményeként kitört a pánik a kínai tőzsdéken, ami magával rántotta a világ értékpapírpiacait és az olajárakat.

oda lesz az ellenőrzés?

A központi bank azonban meglepetést okozott azzal is, hogy hirtelen irányt váltott, így pénteken (6,5636 jüan/dollár) és hétfőn (6,5626 jüan/dollár) is erősítette a kínai fizetőeszköz dollárhoz viszonyított árfolyamát. Elemzők arra számítottak, hogy hétfőn 6,5860 jüan/dolláros szint körül lesz a napi hivatalos középárfolyam.

A piacokon balfogásként értékelt kínai lépések fokozták azokat az aggodalmakat a globális piacokon, hogy Kína elveszítheti az ellenőrzést a gazdaságpolitika felett, miközben a növekedés az utóbbi negyed évszázadot tekintve a legkisebbre lassulhatott.

A reáliákban is tetten érhetőek a bajok


A Kínán belüli (onshore) devizapiacon hétfőn az azonnali jegyzésben egy dollárért 6,5847 jüant, a Kínán kívüli (offshore) piacon pedig 6,6614 jüant kértek, így a pénteki 2 százalékról 1,2 százalékosra szűkült a két árfolyam közötti különbözet aránya.

Tavaly 4,7 százalékkal, idén pedig már 1,5 százalékkal csökkent a kínai fizetőeszköz értéke. Ez megriasztotta Kína több hagyományos kereskedelmi riválisát, amelyek attól tartanak, hogy a jüan leértékelése devizaháborúhoz vezet.

A jüan árfolyamának ingadozása azonban csak egy eleme a kínai gazdaság miatti aggodalmaknak. Az év eleje óta közzétett adatok - a gyáripari és a szolgáltatóipari beszerzési-menedzser indexek mellett a decemberi inflációs adatok - mind a gazdasági növekedés lassulására utalnak, és már előre szorong az egész világ amiatt, hogy nagy valószínűséggel a szerdán várható decemberi külkereskedelmi statisztika is a kínai import és export jelentős mértékű visszaeséséről tanúskodik majd.

Minden esik

A kínai tőzsdéken hétfőn látványosan estek az árfolyamok. A Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe 5,03 százalékkal, 3192,45 pontra zuhant. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 5,33 százalékkal, 3016,70 pontra, a második legnagyobb kínai tőzsde, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 6,21 százalékkal, 10 212,46 pontra süllyedt. Az amerikai Nasdaq Composite index kínai megfelelője, a fejlett technológiai vállalatok részvényeit követő ChiNext index 6,34 százalékkal, 2106,36 pontra zuhant.

Hongkongban az irányadó mutató, a Hang Seng 2,76 százalékos mínuszban, 19 888,50 ponton zárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 
www.Napi.hu Online Kft. Napi.hu - Független üzleti és pénzügyi portál, benne magyar és nemzetközi hírek, elemzések, tőzsdei információk. Helye: Flórián tér 1. 2. emelet, Budapest, Budapest. 1033 Telefon: +36-1-506-0930. Telefax: +36-1-506-0931. .