Idén eddig már 4600 alkalommal használta az angol nyelvű sajtó a piacokkal kapcsolatban a "buborék" szót - hívta fel a figyelmet Lawrence McDonald, a ConvertBond.com szakírója a CNBC-n. Ha így folytatódik, akkor a buborék szó említéseinek gyakorisága év végére elérheti a 7900-at is. A szakértő emlékeztet, hogy a 2008-as pénzügyi válságot megelőző évben, 2007-ben ez a szám 6850 volt, míg a dotcomlufi kipukkadását megelőző évben, 1999-ben 6800.

Ez akár önbeteljesítő jóslatként is működhet - mondta Evan Lucas, az IG Group stratégája a pénzügyi portálnak. A piaci szakértők és kommentátorok, akik a buborék kifejezést használják, gyakran rendelkeznek pozíciókkal is a piacon - vélte. Ők valószínűleg esésre játszó pozíciókat javasolnak ügyfeleiknek is, és minél több ilyen van, annál inkább inkább az eladók javára billen a mérleg - tette hozzá.

A portál szerint a pesszimizmus hamarosan akár kifizetődővé is válhat a piacon, ha bekövetkezik az a fordulat, amit sokan várnak, a befektetők ugyanis nem nagyon lelik a fundamentális indokokat a további áremelkedésre. Lucas szerint a jelenlegi árazások mellett - az S&P 500-as index 18,84, a Nikkei 18,86, a DAX 16,11-es P/E értéknél jár - még korai lenne igazi buborékról beszélni, azonban az árfolyamok túl gyorsan és intenzíven emelkedtek a jelenlegi szintekre.

S&P 500 index alapú CFD
Kép: Alfatrader


A hét végén az egyik híres tőkepiaci szakértő, elemző és alapkezelő a Wall Street Journalban írt cikkében hosszasan kifejtette, hogy a piacokon jelenleg a 2000-es dotkomlufihoz mérhető buborék van. Az árazás mértéke ugyan mintegy 15 százalékkal elmarad az akkor tapasztalttól, most viszont a piac egészére kiterjedő túlárazottságról lehet beszélni, míg akkor csak viszonylag kevés szektorra korlátozódott a jelenség.  Így szerinte a mostani aggasztóbb jelenség.

Andrew SU, a Compass Global Markets vezérigazgatója szerint egy a jelenlegihez hasonlóan túlfűtött piaci környezetben könnyebben válhatnak önbeteljesítővé a jóslatok. A buborék szó gyakori használata hatással lehet az emberek viselkedésére. Ha túl sokat emlegetik, a befektetők elkezdenek csak erre koncentrálni, s a többi fontos tényezőt figyelmen kívül hagyják. S ha elkezdenek ez alapján cselekedni, annak messzire ható következményei lehetnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!