Igazoltnak látja három hónappal ezelőtt megfogalmazott pesszimista előrejelzését a forint árfolyamának várható alakulásával kapcsolatban a Raiffeisen elemzőcsapata - derül ki a bank negyedéves stratégiai kitekintőjéből.

A jelenlegi árfolyamhoz képest az euróval szemben év végig már nem várnak ugyan jelentős leértékelődést - az év végi célárfolyamuk 315 forinton található - azonban a jövő év első felében további leértékelődést tartanak valószínűnek, a június végi célárfolyam már 320 forinton található.

Az elemzők szerint az elmúlt három hónapban a régió egészét sújtó ukrán konfliktus mellett a forint árfolyamát nyomás alatt tartotta a folyamatos jegybanki kamatcsökkentés is. Bár úgy tűnik, a hazai kamatcsökkentési hullámnak egyelőre vége, azonban a közelmúltban megnőtt annak az esélye, hogy mégis további kamatcsökkentésekre kerül sor a jövőben. A további forintleértékelődés jövő évi esélyeit növeli szerintük a bankszektor további terhelése és az olyan lépések, amelyek a forint leértékelődésén keresztül kívánják támogatni a gazdasági növekedést. Az említett okok miatt a régió legsérülékenyebb devizájának tartják a magyar fizetőeszközt.

A magyar államkötvényeket csak tartásra javasolják a bank szakértői. Emlékeztetnek, hogy azok nem nyújtottak túl jó teljesítményt az elmúlt három hónapban, leginkább a forint leértékelődése miatt.  A hosszabb lejáratú papírokat e mellett negatívan érintette az a feltörekvő piacokat sújtó eladási hullám is, amely júliusban és augusztusban bontakozott ki. Ugyanakkor elképzelhetőnek tartják, hogy a negyedik negyedévben egy emelkedés bontakozzon ki a hosszabb magyar papírok piacán, ha a befektetők amerikai kamatemelésekkel és a geopolitikai kockázatokkal kapcsolatos aggodalmai enyhülnének - olvasható a friss prognózisban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!