Az ISM feldolgozóipari index szeptemberben nőtt a leglassabban az elmúlt két évben. Az ISM feldolgozóipari mutatója 50,2 pontra esett szeptemberben az előző havi 51,1 pont után, miután az erős dollár és a globális gazdaság gyengélkedése miatt, amely az amerikai termékek exportját visszafogták. A MarketWatch által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy a mutató 50,6 pontra esik. Az 50 pont feletti érték még az aktivitás bővülését mutatja. A foglalkoztatási alindex 0,7 ponttal 50,5-re, míg az új megrendelések indexe 1,6 ponttal 50,1 pontra estek.

A munkanélküli segélyek száma nőtt

A vártnál nagyobb mértékben emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban a múlt héten. Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szeptember 26-án zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma tízezerrel, az előző heti 267 ezerről 277 ezerre növekedett. Ez a szám már a 30. egymást követő héten maradt 300 ezer alatt. Utoljára a február 28-án végződő hétről jelentettek 300 ezer feletti értéket, akkor 327 ezret.

Elemzők arra számítottak, hogy 270 ezerre emelkedik az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a MarketWatch amerikai gazdasági hírportál beszámolója szerint.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag a múlt hét végére ezerrel, 271 ezer 750-ről 270 ezer 750-re süllyedt. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat. Augusztus elején tizenöt éves mélyponton állt a mozgóátlag: a 266 ezres értéknél utoljára 2000. április 15-én regisztráltak alacsonyabb szintet. A 300 ezer alatti értékeket a munkaerő-piaci helyzet robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 53 ezerrel 2 millió 191 ezerre csökkent a szeptember 19-én zárult héten. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 17 ezerrel, 2 millió 235 ezer 250-re csökkent.

A munkaügyi minisztérium közleménye szerint semmilyen különleges hatás nem torzította az adatokat, amelyek továbbra is alacsony szinten állnak, azt sugallva, hogy a vállalatok bíznak a gazdaság erejében, így nem bocsátanak el munkavállalókat.

Mínuszban Wall Street

Az ISM adat közlése után beestek az amerikai mutatók, a nyitás után egy órával a fő mutatók veszteségben álltak. A Dow 0,2, a Nasdaq 0,3 százalékos veszteségben állt, a S&P-500 stagnált.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!