Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 2014 és 2020 közötti többéves keretköltségvetés tervezetét június 29-én fogadta el a biztosi kollégium. Lewandowski szerint a teljes uniós GDP-n belül az elmúlt években folyamatosan csökkent az uniós büdzsé aránya, a korábbi 2,5 százalékról mára 2,1 százalékra. Az EU kiadásai a '90-es évek közepe óta a GDP-arányában is csökkentek, a 2020-ig terjedő időszakban egyértelműen az 1 százalékos szint alá kerülnek majd. Mindeközben a közösség hatáskörei nőttek - mutatott rá az ellentmondásra.

A Bizottság javaslatáról szólva elmondta, hogy 2014 és 2020 között csak "inflációs kiigazítás" lesz (valójában a Bizottság a 2013-as kiadásokat szorozta meg héttel, a várható inflációt viszont már nem tette hozzá). Közölte, hogy a közös agrárpolitikára és a felzárkóztatásra fordított kiadásokat is nominálértéken befagyasztják majd a következő keretköltségvetésben.

A KAP teljes uniós büdzsén belüli aránya a 2013-as körülbelül 43 százalékról 2020-ra 33 százalékra csökken majd, míg a kohéziós politika egészen belüli aránya "többé-kevésbé stabil lesz". Ezzel szemben az agrárpolitikából és a kohéziós politikából elért megtakarításokat a kutatás-fejlesztési, innovációs, infrastrukturális és külügyi kiadások növelésére fordítják majd. Az Európai Szomszédságpolitikára jutó összegek például 57 milliárd euróról 70 milliárd euróra nőnek majd a következő pénzügyi időszakban. Az infrastrukturális alap pedig összesen 50 milliárd euróval gazdálkodhat majd.

A Bruxinfo szerint a költségvetési biztos arra is kitért, hogy a konvergencia és a versenyképességi régiók mellett létrehoznak egy harmadik kategóriát is az átmeneti régióknak (a GDP 75 és 90 százaléka között). A legszegényebb kategóriát elhagyó keletnémet régiók így a korábbi támogatás 60 százalékát megkapják majd.

Az agrárpolitikánál a közvetlen jövedelemtámogatások 30 százalékát feltételekhez kötik majd. A balti és délkelet-európai termelők hektáronkénti kifizetéseit megemelik, miközben néhány régi tagállam termelőinek kevesebbel kell majd beérniük. De a direkt kifizetések kiigazítása és igazságosabbá tétele nem lesz teljes, az olló egyharmaddal zárul majd. Lewandowski szerint a bolgár, a román és a balti termelők járnak majd a legjobban a változással.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!