Az egészségpénztárak ugyanis a jelenlegi jogszabályok szerint ha szeretnék, sem tehetik közzé hozamaikat, a befektetési alap viszont minimális eltéréssel mutatni fogja a pénztár hozamát. Ezt egyszerűen úgy érik el, hogy az alap és a pénztár befektetési politikája megegyezik majd, ami a gyakorlatban magas biztonsági szintű állampapírokat, más jó minősítésű kötvénybefektetéseket jelent. Az alap kezdődőkéjét a pénztár befizeti, de más befektetőket is várnak.

Az egézségpénztári befizetésekre 30 százalékos adóvisszatérítés jár, ezen kívül ha a tőkét a tag két évre leköti, további 10 százalék, így összesen 40 lehetséges. Ennek ellenére rendkívül kevesen élnek a lekötés lehetőségével, ami azért is lehet, mert az emberek nem gondolnak jó hozamú befektetésként az egészségpénztárakra - mondja a pénztár igazgatója, Lukács Marianna, aki évek óta harcol a hozamok nyilvánosságáért.

A számítások szerint egy két éves befektetés jelenleg - a kezdeti költség levonása után és évi hat százalékos technikai kamatláb feltételezésével, majd a 30+10 százalékos adóvisszatérítéssel - mintegy 49 százalékos hozamot eredményez. Ez éves szinten mintegy 22 százalék. Az egészségpénztári adókedvezmény (adóvisszatérítés) egyébként azon túl, hogy eléggé bőkezű, olyan szempontból is előnyös, hogy rendkívül hamar hozzá lehet jutni, az eredetileg befizetett összeget szintén nagyon gyorsan el lehet költeni. Ha két éves lekötés helyett fél év alatt felhasználjuk a 30 százalékos adóvisszatérítést és a tőkét, elvileg már évi 60 százalékos hozamnál tartunk.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!