A jelek szerint a Republikánus párton belül az Obamacare sorsáról szóló vita megijesztette a befektetőket is. Attól tartanak ugyanis, ha a péntekre elhalasztott szavazáson nem sikerül keresztülverni a Donald Trump által kívánt verziót, az annak az előjele lehet, hogy az új elnök által ígért adóreformok véghezvitele is nehézségekbe fog ütközni. Márpedig ezek az adócsökkentések és az ezekkel kapcsolatos pozitív várakozások az egyik fő hajtóerejét jelentették a Trump megválasztása óta tartó részvénypiaci áremelkedésnek.

A befektetők a szavazás előtti héten összesen 9 milliárd dollárt vontak ki az amerikai részvényalapokból. Ez ugyan még nem katasztrofális nagyság, hiszen Trump megválasztása óta még mindig nettó 90 milliárd dollárnyi a tőkebeáramlás ezekbe az alapokba. Azonban a Brexit szavazás óta nem volt példa arra, hogy a befektetők ilyen összegben vonnák ki pénzüket a részvénypiacról - írha az EPFR adataira hivatkozva a Financial Times.

Nagyon úgy tűnik, hogy most egy kis ellenszéllel találkozunk politikai oldalról, így nem meglepő, ha a befektetők egy része inkább csökkenti a részvénypiacon lévő tőkéje nagyságát - mondta a lapnak Jim Tierney, az AllianceBernstein befektetési igazgatója. Az egészségügyi reform kérdése az egyik legfontosabb téma volt eddig, s ha ebben sem tudnak megegyezni a Republikánusok, akkor mit várjunk a többi ügyben? - tette hozzá.

Azt, hogy a befektetők inkább a biztonságosabb eszközöket keresik jól lemérhető volt abban is, hogy a defenzívnek számító közszolgáltatói részvényekbe fektető alapok a tavalyi harmadik negyedévet követően első ízben regisztráltak tőkebeáramlást.

Ez a szektor volt egyébként február eleje óta a legjobban teljesítő része az S&P 500-as indexnek. Az aranyba és aranybánya részvényekbe fektető alapokba áramló tőke nagysága eközben öthetes csúcsra ugrott, s a feltörekvő piaci kötvényalapok 2016 júliusa nem látott tőkebeáramlást regisztráltak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!