Az augusztus óta tapasztalt lejtmenet hatására egyre több befektetési bank vezető stratégája csökkenti az S&P 500-as index év végi értékére adott előrejelzését. A Financial Times értesülési szerint ezúttal a Bank of America Merrill Lynch, illetve a Deutsche Bank szakértői léptek. Előbbiek 2000, utóbbiak 2050 pontra várják az index év végi értékét. A BofA elemzői korábban 2100 pontot vártak.

A BofA elemzői szerint a növekedési kilátások borúsakká váltak, s egyre több olyan kockázati tényező van, amely veszélyezteti korábbi optimista előrejelzésüket. A bank szerint az autóiparon és a lakáspiacon kívül a fogyasztás - leszámítva a szállodaipart, vendéglátást és az egészségügyi szolgáltatásokat - gyengélkedik. Eközben a dollár erősödése kedvezőtlenül hat az exportorientált cégek tevékenységére.

A Deutsche Bank elemzői hasonló aggályokat fogalmaztak meg, ők különösen a kedvezőtlen, a várakozásoktól jelentősen elmaradó szeptemberi foglalkoztatási adatok nyomán tartották indokoltnak a leminősítést. A Deutsche elemzői felhívják a figyelmet arra, hogy a negyedéves gyorsjelentési szezon is várhatóan gyenge lesz az Egyesült Államokban. Szerintük a negyedéves jelentések ismét ráirányítják majd a figyelmet a különböző szektorok nagyon eltérő szereplésére. 

Míg az energetikai, nyersanyag és ipari szektorokban éles profitcsökkenést lehet majd tapasztalni, addig az egy részvényre jutó nyereség növekedést mutathat a többi szektorban. Nem lesz különösebben jó a negyedév a bankszektorban sem, ha a jogi költségeket nem számoljuk. Ugyanakkor az egészségügyi szektorban, s számos ciklikus fogyasztási cikkeket gyártó cégnél, a technológiai cégeknél kellemes számokra lehet felkészülni.

Az elmúlt időszakban már a Goldman Sachs és az RBC elemzői is csökkentették év végi indexértékre vonatkozó előrejelzésüket, előbbinél jelenleg ez az érték 2000, utóbbinál 2100 pont. Ugyanakkor Tobias Levkovich, a Citigroup vezető stratégája eközben kitartott 2200 pontos célára mellett. Ő úgy vélte, nem túl meggyőző érveket hoznak fel a többiek a célárak csökkentése mellett, s szerinte nem túl előremutató magatartás a piaci korrekció miatt lefelé módosítani a különböző modellek által adódó célárfolyamokat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!