A kibocsátási kérelem szerint a részvényekkel a tőzsdei bevezetést követően a TWTR ticker kóddal fognak kereskedni. A kibocsátást várhatóan nagy érdeklődés övezi majd, tekintve a cég havonta mintegy 200 millió felhasználóját, akik naponta mintegy 500 millió tweetet írnak - írja a Marketwacth. A társaság eközben gőzerővel építi hírdetési üzletágát, amelynek árbevétele az idei első fél évben duplázódott.

A Twitter azért jelenleg kisebb, mint a Facebook volt tavaly februári tőzsde bemutatkozásakor. Utóbbi cég árbevétele a tőzsdére lépés idején a Twitterének tízszerese, aktív felhasználóinak száma pedig négyszer több volt. A Facebook kezdeti tőzsdei vesszőfutásának példáján tanulva a Twitter jóval szerényebb mennyiségű részvényt dob első körben a piacra, a kibocsátási kérelem szerint nagyjából egymilliárd dollár értékben szeretnének részvényeket eladni.

Emlékezetes, hogy a Facebook tavaly februárban 421 millió darab részvényt adott el 38 dolláros árfolyamon. A 16 milliárd dollár összértékű Facebook részvényt - amely a 38 dolláros árfolyamon akkor sokak szerint túlzottan is drága volt - a piac nehezen emésztette meg, a részvény árfolyama a kezdeti szárnyalás után hamar lejtmenetbe került és a kibocsátási árfolyam alá zuhant. Ezt a szintet legközelebb csak idén nyáron tudta újra átlépni a papír árfolyama.

A kérelemben nem szerepel kibocsátási árfolyam, azonban tekintettel a kibocsátandó részvények mennyiségére várhatóan jelentős túljegyzéssel kell majd számolni. A céget egyébként a korábbi, OTC tranzakciók nagyjából 15 milliárd dollárra értékelték - mondta Michael Pachter, a Wedbush Securities szakértője. Okosan járnak el, hogy a piacot nem akarják elárasztani a papírjaikkal, mint tette azt tavaly a Facebook - tette hozzá.

A Facebook árfolyama
Kép: Forrás: Saxobank

A kibocsátási kérelem szerint a Twitter tavalyi árbevétele 316,9 millió dollár volt, ez közel háromszorosa az egy évvel korábbi 106,3 millió dollárnak. Az idei első hat hónapban már 253 millió dollárnyi bevételt tudott felmutatni a társaság. A kérelemben nem szerepel, hogy melyik tőzsdére kívánják majd bevezetni a részvényeket, a kibocsátás fő szervezője a Goldman Sachs lesz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!