Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tegnap délutáni kereskedésben több, mint 13 százalékot zuhantak az Aixtron Ag részvényei, miután a német kormány visszavonta a cég kínai befektetők általi felvásárlására korábban kiadott engedélyét. A Financial Times tudósítása szerint a 670 millió ügyletben a kínai Fujian Grand Chip Investment Fund vette volna meg a chip alkatrészek gyártásával foglalkozó céget. A kínaiak által megtett vételi ajánlatot a német cég igazgatósága már korábban elfogadásra javasolta, a s múlt hét végéig a részvényesek 65 százaléka már így is tett.

Az engedélyt azért vontuk vissza, mivel kiadása óta újabb, biztonsági kérdéseket felvető aggályok merültek fel a tranzakcióval kapcsolatban - nyilatkozta a Die Welt című lapnak Matthias Machnig, német helyettes gazdasági miniszter. A tranzakció engedélyeztetése német részről így várhatóan újraindul. A lépés jól illeszkedik az elmúlt időszak fejleményeihez, a német kormány ugyanis egyre nagyobb aggodalommal szemléli a fejlett technológiai és ipari cégek kínaiak által történő felvásárlásait. Nemrég Sigmar Gabriel gazdasági miniszter támogatott egy olyan javaslatot, amely szerint korlátozni lehetne az uniós cégek külföldi felvásárlását, ha az olyan technológiát érint, amely elengedhetetlenül szükséges az ipar fejlődésének szempontjából.

A mostani visszatáncoláshoz nem kell azonban új szabályokat sem életbe léptetni. Az FT emlékeztet, hogy a gazdasági miniszternek már most is joga van felülvizsgálni és blokkolni minden olyan felvásárlást, ahol nem EU-s vásárló szerez 25 százalékot meghaladó szavazati jogot egy német cégben, s ez fenyegetést jelenthet német állam érdekeire vagy biztonságára. Ilyenek azok a cégek, amelyek fontosak válsághelyzetben a német ellátásbiztonság tekintetében, a távközlési cégek az energetikai cégek vagy a stratégiailag fontos szolgáltatásokkal foglalkozó társaságok.

A német gazdasági miniszter javaslatát, amely jelentősen kiterjesztené hatáskörét ebben a kérdésben támogatja Günther Öttinger, az EU digitális gazdasággal is foglalkozó biztosa is, aki a brit lap szerint Angela Merkel német kancellár fontos szövetségesének tekinthető. Öttinger nemrég egy interjúban kifejtette, szerinte nem szabad hagyni, hogy az európai csúcstechnológiai iparágat egyszerűen kiárusítsák. Hozzátette, több nagy európai tagállam, köztük Franciaország és Olaszország is támogatna egy erősebb iparági politikát, amely megvédeni a hazai technológiai cégeket.

Más európai országok is egyre inkább gyanakodva néznek a kínai felvásárlókra a lap emlékeztet arra, hogy januárban megakadályozták, hogy a Go Scale nevű kínai privát tőke társaság megvásárolja a Lumiledset, a Philips izzógyártással és világítástechnikával foglalkozó leányvállalatát. A német aggályok akkor kerültek a figyelem középpontjában, amikor Midea nevű kínai alkalmazásfejlesztő cég megvásárolta a legnagyobb német robotgyártó céget, a Kuka-t 4,5 milliárd euróért.

A német kormány a vételi ajánlat megjelenését követően sikertelenül próbálták meg az európai versenytársakat arra ösztönözni, hogy tegyenek a kínaiakéval versenyző ajánlatot. Merkel a tranzakcióval kapcsolatban azt vetette Peking szemére, hogy a kínai-német kapcsolatokból hiányzik a kölcsönösség elve, mivel a német cégekre, akárcsak a többi külföldi befektetőre szigorú korlátozások vonatkoznak Kínában.

Idénre Németország lett a fő célpontja a kínai cégek külföldi terjeszkedésének. Az első fél évben az Ernst & Young adatai szerint összesen 10,8 milliárd dollár értékű ilyen tranzakciót jelentettek be. Enne keretében kínai befektetők összesen 37 német céget vásároltak fel, míg 2015-ben egész évben volt ez a szám 39.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!