A JP Morgan elemzői szerint még az idén újabb mélypontra süllyedhet az olaj ára, köszönhetően a várható októberi finomítói csúcsnak. 2015-re az északi-tengeri Brent olajtípus esetében hordónként 8,2 dollárral 54,50 dollárra, a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajtánál 8,1 dollárral 48,50 dollárra csökkentette az idei várható átlagárat.

A JP Morgan a jövő évi Brent és WTI áron is változtatott, az északi tengerit 71,50 dollárról 52,50-re módosította, a WTI esetében már csak 46,50 dollárt vár hordónként 2016-ra az eddigi 65,50 dollár helyett.

Az amerikai pénzügyi szervezet úgy véli, hogy rövid távon egyebek között a kisebb ázsiai kereslet okozhat árcsökkenést.

Az olajpiaci túlkínálat miatt a norvég DNB pénzügyi szolgáltató csoport a Brent idei átlagárát a korábbi hordónkénti 65 dollárról 58 dollárra, a jövő évit 75 dollárról 65 dollárra mérsékelte.

Az északi-tengeri Brent ára folyamatosan hullámzik hétfőn, míg délelőtt a hat havi mélyponton volt, délután, röviddel 17 óra után 1 dollár emelkedéssel 50,24 dolláron állt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!