Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Gyengére sikeredett a mai hármas állampapír-aukció, az összesen felkínált 33 milliárdos mennyiségre kevesebb mint 45 milliárd forint ajánlat futott be, amiből az ÁKK csupán 15 milliárdnyit fogadott el.

A hároméves papírok esetében - amint az az alábbi táblázatból is kiderül - az ÁKK olyannyira elégtelennek ítélte a keresletet, hogy nem fogadott el egyetlen ajánlatot sem.

Ahol eredményes volt az aukció, ott a hozamok számottevő megugrása látszik.

FutamidőMeghírdetett (m Ft)Benyújtott (m Ft)Elfogadott (m Ft)Átlag Hozam (%)Változás (bp.)*
Y315 00016 297,710,000,00...
Y510 00015 848,0010 000,009,6335
Y108 00012 700,005 000,009,7032
*a szerdai másodpiaci átlaghozamhoz képest

Legutóbb november közepén történt, hogy egyetlen ajánlatot sem fogadott el az Államadósság Kezelő Központ, akkor a 6 hetes (D111228) likviditási diszkontkincstárjegy aukció volt eredménytelen, de ezt megelőzően több hasonló kudarc is történt.

Tovább esik a forint, az egekben a hozamok

A kudarcra a forint további gyengüléssel reagált, az euró immár 311 felett jár, a másodpiaci állampapírhozamok pedig számottevő növekedést mutattak fel - tájékoztatott Bámli Károly, a Commerzbank üzletkötője.

Röviddel dél után az euró 311,50 forintnál járt, amiben közrejátszott az alacsony likviditás, az euró dollárhoz mért esése (a keresztárfolyam 1,29-nél billeg), valamint az IMF-től szerdán érkezett figyelmeztetés. A forint ugyanakkor immár nincs elszakadva a régiótól, ugyanis a zloty is lejtőre került.

Hozzátette: az állampapírok másodlagos piacán a hároméves referenciahozam már 9 százalék körül jár, az ötéves 9,50-9,60, a tízéves pedig 9,70-9,80 százalék magasságában. Ez azt jelenti, hogy a szerdai benchmarkokhoz képest 30 bázispont körüli emelkedés kíséri a forint esését.

További igencsak rossz hír, hogy az euróban kibocsátott rövid papírok hozama is 9,20-9,30 százaléknál jár, holott a befektetőknek itt a forint árfolyamkockázatát nem kell futniuk.

A kormányon múlhat a korrekció

A szakember úgy véli, a folyamatok megfordításához pozitív kormányzati kommunikációra és az IMF/EU-megállapodás tető alá hozására volna szükség. Hozzátette: pénteken a parlament minden bizonnyal megszavazza majd a sokat kritizált jegybanktörvényt, ám nem kizárt, hogy az IMF kifogásainak megfelelően utólag módosítanak majd a szabályozáson.

Hasonlóan vélekedett délelőtti kommentárjában Csajbók Róbert, az ING Bank üzletkötője is. Ő szintén úgy látja, hogy addig nem is várható forinterősödés, amíg a kormány részéről nem lát napvilágot olyan nyilatkozat, amely enyhíthet azon a feszültségen, amely az IMF-tárgyalások körül alakult ki. Hozzátette ugyanakkor: van rá esély, hogy még az idén feljebb kúsznak az árfolyamok.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!