Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem jártak jól azok az ügyfelek, akik ráharaptak a Goldman Sachs elemzői által tavaly év végén idénre ajánlott hat legjobb befektetési sztorira - írja a Bloomberg. Sem a dollár további erősödése, sem az olasz államkötvények német kötvényekkel szembeni jó teljesítménye, sem az inflációs várakozások erősödése nem jött be a bank szakértőinek, de más balul elsült ajánlásaik is voltak. Alig telt el hat hét 2016-ból, a bank elemzői máris lezártak volna ötöt a hat pozícióból, veszteséggel.

A vártnál jóval volatilisebben indult az év a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon, a befektetők a növekvő kockázatokat látván menekülésbe kezdtek a biztonságosabbnak vélt eszközökbe.

A nem várt mozgások nyomán a Goldman elemzői kedden azt tanácsolták ügyfeleiknek, zárják le a korábban általuk javasolt pozíciót, amely dollár vásárlása volt euróval és japán jennel szemben fele-fele arányban. A pozíció körülbelül 5 százalék veszteséget termelhetett megnyitása óta - írja a hírügynökség. A rossz pozíció nem ingatta meg azonban a bank elemzőinek hitét a trendben, Charles Himmelberg, a bank vezető hitelstratégája szerint a nagy jegybankok monetáris politikájának divergenciája továbbra is az erősebb dollár, s a gyengébb euró és jen irányába hat.

Szintén zárták azt a pozíciót, amely az ötéves olasz államkötvények hasonló futamidejű német államkötvényekkel szembeni hozamfelárának szűkülésére játszott, ezt körülbelül fél százalék veszteséggel.

Januárban már három pozíciót is veszteséggel voltak kénytelen zárni a befektetési bank ügyfelei. Az egyik az idén pocsékul szereplő amerikai banki részvények S&P 500-as indexszel szembeni felülteljesítésére játszott volna. A másik a 10 éves amerikai inflációkövető és normál kötvényhozamok közötti spread emelkedésére játszott volna, azonban ezek e helyett tovább estek. Nem sült jól el az az ötlet sem, amely szerint mexikói pezót és orosz rubelt kellett volna chilei pezó és dél-afrikai rand ellenében vásárolni.

A mostani kellemetlen végű pozíciók előtt is voltak már jócskán balul elsült ajánlásai a világ legnagyobb befektetési bankjaként számon tartott Goldman elemzőcsapatának. 2014 végén például svájci frank eladást javasoltak svéd koronával szemben. Ez csúnya bukással végződhetett, miután a svájci jegybank tavaly január közepén felhagyott a frank érfolyamküszöbének védelmével és a svájci deviza hirtelen hatalmasat drágult.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!