Hétfő reggel a Moody's figyelmeztetésére az euró árfolyama 292,28 forintra emelkedett, ami egyelőre a napi csúcs, míg a svájci frank árfolyama 243,10 forintra hízott, a dollárt pedig 218,03 forinton jegyezték - mondta Karsai Péter, Commerzbank üzletkötője. A forintgyengülésben közrejátszott az euró dollárhoz viszonyított korrekciója is, a keresztárfolyam 1,3430 alá került. Rövid távon további eladásokra számítanak a piacon, egyes vélemények szerint az euró árfolyama hétfőn elérheti a 294 forintot is, a forgalom azonban várhatóan mérsékelt marad.

A piacok tehát mégis aggódnak a Európai Bizottság múlt heti, Magyarországot érintő döntése miatt. Érdekes módon a kissé megkésett negatív piaci reakcióhoz az kellett, hogy egy hitelminősítő is felhívja a kedvezőtlen hatásokra a figyelmet.

Így látja a Moody's

Az Európai Bizottság azon terve, hogy megvágja 2013-tól a Magyarország számára rendelkezésre álló kohéziós alapokat, hitelminősítési szempontból negatív (a hitelminősítő megfogalmazásában "hitelnegatív), továbbá az EU végrehajtó testületével való feszült viszonyt jelzi, ami megbonyolítja az IMF-hitelről folytatandó tárgyalásokat - idézi a Bloomberg a Moody's véleményét. A hitelminősítő hozzáteszi: a gyenge növekedési kilátások, a felgyorsuló infláció és a finanszírozást biztosító piacok törékenysége - amely a forint árfolyamát és a finanszírozási költségeket érinti - miatt jelentős kockázatok övezik a kormány azon célját, hogy az idén GDP-arányosan 2,5 százalékra csökkentse a költségvetési hiányt.

Mint ismert, az Európai Bizottság mintegy 495 millió euró kohéziós támogatás felfüggesztésével fenyegette meg Magyarországot a túlzott deficit eljárás keretében. A támogatások felfüggesztésére 2013 januárjában kerülhet sor, feltéve, hogy addig a magyar kormány nem lép.

Az IMF-tárgyalások meg sem kezdődtek, holott annak szándékát a magyar kormány már november végén bejelentette, ám az IMF az EU-ra vár, az unió pedig addig nem tárgyal a magyar kormánnyal míg az európai jogba ütköző magyar jogszabályokat ki nem gyomlálja a magyar jogrendből. Ezek a jegybankkal, a bírákkal és a médiatörvénnyel kapcsolatos új szabályok, amelyeket a parlament az elmúlt hónapokban fogadott el.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!