Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A magyar jegybanki alapkamattal párhuzamosan csökkenő betéti kamatok fő nyertesei a hazai befektetési alapok lehetnek - vélik az Aegon Alapkezelő szakemberei.  Márpedig az MNB tavaly augusztus óta tartó kamatcsökkentési sorozata alaposan lenyomta a betéti kamatokat. A legfrissebb adatok szerint egymillió forint 12 hónapos lekötése esetén a legjobb banki ajánlatok 6-6,5 százalék körül alakulnak. Ezzel szemben a legjobb három likviditási, illetve pénzpiaci alap 8 százalék feletti hozamot ért el 2012-ben.

A befektetési alap-piac tavalyi nyertesei egyértelműen az abszolút hozamú alapok voltak, melyekbe közel 50 milliárd forint friss tőke áramlott be, és a legjobb tíz alap jóval 10 százalék feletti hozamot ért el. Így az abszolút hozamú alapok akár a lakosság számára kínált prémium hozamú állampapíroknak is komoly konkurenciát teremtenek. Ráadásul a befektetési jegyek likvid befektetési lehetőséget kínálnak, szemben a lekötött betétekkel - mondja Tuli Péter, a magyar mellett az Aegon-csoport 5,2 milliárd euró összvagyonú régiós befektetési portfólióinak menedzselését is ellátó Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. vezető munkatársa.


A befektetési alapok nem véletlenül egyre népszerűbbek a lakosság körében: az MNB adatai alapján az ebben a befektetési formában kezelt vagyon kétharmada már tavaly decemberben is a háztartások tulajdonában volt, és a betéti kamatok várható további csökkenésével ez az arány tovább növekedhet.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!