Alaposan rájár a rúd az angol fontra, s az amúgy is gyengülő trendben lévő deviza piacán a ma hajnali kereskedésben durva villámkrach következett be. Az ázsiai kereskedésben néhány pillanat leforgása alatt az 1,26-o szintről 1,14 alá esett a font dollárral szembeni árfolyama, s a többi devizával szemben is hasonló mértékben gyengült. A krach után hamar visszaállt a rend, azonban a font jelenleg is több, egy százalékos gyengülést mutat a többi vezető devizával szemben.

Az első kommentárok szerint a villámkrachot a számítógépes kereskedési rendszerek okozhatták. A gyengülés olyan időpontban történt, amikor az amerikai devizakereskedők már lekapcsolják gépeiket, az ázsiai bankoknál pedig épp indul a munkanap, ilyenkor a kereskedési könyvek viszonylag üresek, ekkor következhetett be a hirtelen árfolyammozgás. Az Erste Befektetési Zrt. szakértői szerint ekkor történhetett, hogy a font vételi pozíciókhoz társított veszteség minimalizáló megbízások láncreakció szerűen folyamatosan aktiválódtak, miközben a vételi oldal üres volt a könyvekben.

A Concorde szakértői szerint fundamentális oldalról is nyomás alatt van a font. Az elmúlt napokban az brit vezetők és az EU vezetői egyre keményebb hangnemet ütnek meg egymással szemben, utóbbiak hallani sem akarnak az uniós befizetések elengedéséről és a bevándorlás korlátozásáról. Ezzel egyre inkább egy úgynevezett "hard-Brexit", azaz komoly következményekkel járó durva brit kilépés felé mutatnak az események. Mivel a történelmi mélypontok közelében járó font árfolyam mellett sok szereplő vett fel vételi pozíciókat egy esetleges enyhébb Brexitben bízva, ezeknek a pozícióknak a leépítése is gyengítheti a fontot.

A font dollárral szembeni, jelenlegi 1,244 körüli árfolyamára utoljára 1985-ben volt példa.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!