Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kockázatvállalási kedvet - és ezzel a kereskedés irányát - meghatározó esemény Janet Yellennek, az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökének a beszéde volt, az európai tőzsdezárás előtt másfél órával. Érdekesség, hogy a FTSE-100 a beszéd előtti öt percben ugrott föl az előző napi záróárral majdnem megegyező 6819 pontról 6844 pontra. Ezután még erősödött keveset, de korrigált az árfolyam. A DAX ugyanilyen hirtelen, meredeken - 65 ponttal, bő 0,60 százalékkal - erősödött, majd kissé korrigálva végzett. A párizsi index ugyanilyen utat járt be.

Noha az elemzők szerint Janet Yellen a vártnál "héjább" beszédet mondott, az indexemelkedések arra utalnak: a részvénypiacok így is elég "galambnak" ítélték a beszédet. Az amerikai kamatemelés elvileg rossz a részvénytőzsdéknek, mert a befektetők tőkét csoportosíthatnak át a kamatemelés után a magasabb tengerentúli hozamok reményében, vagy ahogy egy elemző fogalmazott, "a könnyű pénz elhagyja a várost".

A kőolaj drágult, nem sokkal magyar idő szerint fél hat előtt 49,98 dolláron jegyezték az északi-tengeri Brent fajta hordóját (159 liter), ez 31 centes, 0,62 százalékos emelkedés. Az amerikai WTI fajtáért 47,80 dollárt kellett adni, 47 centtel, csaknem 1 százalékkal többet mint csütörtökön.

Az arany árfolyama már Yellen beszéde előtt is erősödött, délután fél négykor 1329,22 dolláron forgott egy uncia (31,1 gramm) azonnali szállításra, miután csütörtökön 1317,46 dolláron négyheti mélypontot járt meg.

Az európai tőzsdezáráskor az euró 1,126 dolláron forgott a reggeli 1,129 dollár után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!