Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A késő délelőtti órákban 10-12 százalékos emelkedést mutattak a két nagy német energetikai konszern, az RWE és az E.On részvényei a frankfurti tőzsdén, miután a német gazdasági minisztérium bejelentette, elengedő forrással rendelkeznek az atomerőművek leállítási költségeinek fedezésére.

Sigmar Gabriel, német gazdasági miniszter szombati közleménye szerint az E.On, az RWE, az Energie Baden-Württemberg, a Vattenfall és a Stadtwerke München összesen 3,83 milliárd eurónyi tartalékot képeztek, s ez teljes egészében tükrözi a nukleáris erőművek leállításával kapcsolatban felmerülő költségeket.

Az RWE árfolyama
Kép: www.markers.hu

A nagy drágulást hatalmas mélyrepülés előzte meg a szolgáltató cégek részvényeinek piacán, az E.On például a január elsejei 14 euróról 7 euró közlébe hullott szeptember végére, az RWE 25 eurótól zuhant egészen 9 euróig. Azóta kisebb-nagyobb megállókkal, de folyamatos a részvények drágulása.

Az E-on árfolyama
Kép: www.markers.hu

A nagy nemzetközi befektetők ekkor már nyilvánvalóan a legrosszabb forgatókönyvet kezdték el beárazni ezeknél a cégeknél - mondta a Bloombergnek Thomas Deser, a Union Investment alapkezelője. Most ott tartunk, hogy a piacnak új egyensúlyi árfolyamot kell megtalálnia - tette hozzá.

Az Angela Merkel vezette kormány még 2011-ben határozta el, hogy 2022-ig leépíti az atomerőműveket Németország területén, a döntést a fukusimai katasztrófát követően hozták. A megújuló energiaforrások felé való fokozottabb nyitás és a lassú gazdasági növekedés eközben azt eredményezte, hogy a német nagykereskedelmi áramárak 2008 óta a legalacsonyabb szintre süllyedtek - emlékeztet a hírügynökség.

A bezárási folyamat költségeit a minisztérium egy hatástanulmányra hivatkozva korábban meglehetősen széles, 25 milliárdtól 77 milliárd euróig terjedő sávban határozta meg. A miniszter szombati közleménye szerint úgy ítélik meg, hogy a magasabb költségekkel számoló forgatókönyvek megvalósulása nagyon valószínűtlen. Ehhez csatlakoztak az energetikai cégek is, akik szerint azok a számítások irreálisak voltak, s olyan körülményekkel számoltak, amelyek eddig sosem következtek be egyetlen szektor esetében sem.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!