Volatilis hét elé nézhetnek a befektetők a világ részvénypiacain, annak ellenére, hogy a héten ünneplik az Egyesült Államokban a Hálaadás napját, s ez rendszerint alacsony forgalmat hoz magával a részvénypiacon. A befektetők várhatóan továbbra is hevesen reagálnak majd az európai adósságválsággal kapcsolatos újabb hírekre, mint ahogy az amerikai deficitcsökkentő bizottság által elért eredményekre, vagy azok hiányára is - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

Borítékolható az eredmény

Ez utóbbi ügy hétfőn még úgy tűnik, kudarcra van ítélve, a kongresszus 12 tagú szuperbizottsága a jelek szerint egyelőre nem képes kétpárti megegyezésre jutni a kiadáscsökkentés ügyében. A megegyezés hiánya újabb eladókat hozhat a részvénypiacra, azután, hogy a Wall Street két hónapja a legrosszabb hetét zárta.

Nem hittem hogy megegyezés születhet, azonban a piac remélhetőleg az SP 500-as index 1200 pont körüli értékeinél támaszra lelhet, hiszen senki sem gondolta eddig komolyan, hogy lesz megegyezés - vélte a hírügynökségnek nyilatkozva Ken Polcari, az ICAP Equities ügyvezetője. Amíg nincsenek igazán jó hírek Európából, csalódott piacot látunk, de nem ez nem vezet robbanáshoz - tette hozzá.

A Moody's ráadásul legutóbbi kommentárjában igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, a kongresszusi megállapodás hiánya önmagában nem vezet majd az amerikai adósságminősítés rontásához. Ugyanakkor a Fitch már nem zárt ki egy negatív változást az amerikai minősítéssel kapcsoltban, ha a bizottság kudarcot vallana, vagy az amerikai gazdaság a vártnál kisebb növekedést produkálna. Egy ilyen akció várhatóan az amerikai adósságbesorolás kilátásainak negatíva rontását jelenthetné a mostani stabilról. Emlékeztetőül, az S&P amikor nyáron leminősítette az amerikai államadósságot, akkor azt hozta fel indokként, hogy a költségvetési tervek nem kielégítőek, hogy megváltoztassák az adósságpálya romlásának helyzetét.

Az államadósságokkal kapcsolatos problémák ellenére - amelyek az óceán mindkét partján aggasztják a befektetőket - vannak, akik szerint nem elképzelhetetlen egy emelkedés kibontakozása a Wall Streeten - írja a Reuters. Ez lehet pusztán technikai jellegű is az S&P 500-as index múlt heti 3 százalékos, s a Nasdaq közel 4 százalékos esését követően.

Ha a kongresszusi bizottság áttörést ér el szerda előtt, vagy egyszerűen csak Európában enyhül a feszültség, olyan emelkedés jöhetne, ami a legoptimistább befektetőket is meglepné - mondta Randy Frederick, Schwab ügyvezető igazgatója a hírügynökségnek. Persze ehhez egyelőre egy kicsit túl sok a "ha".

Újabb fenyegetés a piacon

A részvényárfolyamok az elmúlt hetekben nagy korrelációt mutattak az európai kötvényhozamokkal, a piac azonnal reagált az olasz, a spanyol és a francia kötvények hozamának emelkedésére. A napokban újabb fenyegetés jelent meg a piacon, elképzelhető, hogy már a német kötvények miatt is aggódni kell.

Újabb aggasztó jelenség ütötte fel a fejét az elmúlt napokban, ami eddig nem kapott túl sok figyelmet. Ez pedig az eladási hullám a német kötvénypiacon. A hírek szerint az elmúlt napokban ázsiai befektetők jelentős összegben szabadultak német papírjaiktól - mondta Chuck Retzky, a Mizuho Securities derivatív üzletágának vezetője. A német kötvénypiac egyike volt eddig a világ biztonságos menedékeinek. Ha kitart az eladói nyomás, akkor a befektetők aggódni kezdenek majd az amerikai állampapírok érfolyamáért is, s ez hasonló eladási hullámot generálhat - adott hangot félelmeinek a szakértő.

A múlt heti esés ellenére az S&P 500-as index még mindig az 50 napos mozgóátlaga felett tartózkodik, igaz, a hétfő reggeli határidős kereskedésben ennek elestére is vannak jelek. Várakozásaink szerint a mostani eladói hullám nem egy több hónapos összeomlás kezdete, inkább az októberi nagy emelkedés konszolidációjának a késői szakasza. Szerintünk innen inkább egy emelkedő szakasz bontakozhat ki hamarosan - adott hangot optimista véleményének Robert Sluymer, az RBC Capital Markets szakértője.

A héten lesznek piacmozgató makroadatok is. Ma az októberi használt lakás eladási adatok látnak napvilágot, kedden a harmadik negyedéves amerikai GDP előzetes becslése érkezik. Szerdán a tartós fogyasztási cikkek rendelésállománya, majd a személyes jövedelmek alakulása lesz naprenden. Csütörtökön Hálaadás.

Makroadatok a héten
NapÓra*OrszágBejelentésIdőszakElőző
november 21.01:50Japánkülkereskedelmi mérlegoktóber30,04 milliárd jen
16:00USAhasználtlakás-eladásokoktóber4,91 millió
november 22.08:00Svájckülkereskedelmi mérlegoktóber1,85 milliárd frank
14:30USAGDP-változás, annualizáltIII. n.-év, 2. becslés2,50%
16:00Eurózónafogyasztói bizalomnovember-19,9
november 23.09:30Németországfeldolgozóipari PMInovember, V49,10
10:00Eurózónafeldolgozóipari PMInovember, V47,10
14:30USAtartós javak megrendeléseoktóber-0,8%
14:30USAszemélyes jövedelemoktóber0,10%
14:30USAszemélyes kiadásokoktóber0,60%
15:55USAMichigan Egyetem bizalmi indexenovember64,20
november 24.08:00NémetországGDP-változás, év/évIII. n.-év, V
08:00NémetországGDP-változás, negyedév/negyedévIII. n.-év, V0,50%
10:00NémetországIfo-index, üzleti hangulatnovember106,40
10:00NémetországIfo-index, várakozásoknovember97,00
10:30Nagy-BritanniaGDP-változás, év/évIII. n.-év, V0,50%
november 25.00:50Japáninfláció, év/évoktóber0,00%
*magyar idő szerint, V=végleges
Forrás: DailyFX

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!