Nem valószínű, hogy 280 alá kerülhet az euró forintjegyzése a közeljövőben, inkább a 283-287 közötti sávban maradásra van esély - vélik a Napi Gazdaság Online által megkérdezett szakértők. Technikai alapon egy 282 alatti zárás lehetne újabb jel a további forinterősödésre.

Az IMF-tárgyalások még hátravannak

A piac egy kicsit alulbecsüli annak a jelentőségét, hogy az IMF által a tárgyalások megkezdéséhez támasztott előfeltétel egyelőre nem teljesült - mondta Tóth Gyula, az Unicredit szakértője. A jegybanktörvény legutóbbi módosítása korántsem felel meg az IMF elvárásainak, s így annak megfelelő változtatásáig vélhetően nem is fognak megkezdődni az érdemi tárgyalások Magyarországgal a hitelszerződésről. Megfigyelhető volt az elmúlt napokban, hogy a magyar CDS-ek alulteljesítették a forintot, így könnyen lehet, hogy az elmúlt napok forinterősödési hulláma inkább forint shortpozíciók zárásának volt köszönhető. Ha viszont ez kifullad, akkor nem valószínű, hogy tovább erősödne a forint, így nem valószínű, hogy tartósan 280 forint alá tudna menni az euró/forint keresztárfolyam - vélte a szakértő.

Hasonlóan látja a Takarékbank elemzője is. Suppan Gergely szerint úgy tűnik, hogy a jelenlegi szinteken stabilizálódhat a forint árfolyama. Hozzátette: az elmúlt héten bemutatott hatalmas erősödés, amely a keresztárfolyamot a 300 közeli szintekről a ma reggel elért, 284 forint alatti árfolyamig vitte, nagy valószínűséggel a forinteladási pozíciók likvidálásának volt köszönhető. Ha ez nem folytatódik, akkor az árfolyam egyelőre megállhat a nagyjából 283-287 forint közötti sávban.

Suppan szerint a befektetők valószínűleg a jelenlegi helyzetben már nem fogják megkérdőjelezni a magyar kormány elkötelezettségét az IMF-fel kötendő megállapodás tekintetében, s ezért jelentősebb shortpozíciók megnyitására sem kell számítani. Ugyanakkor aggasztó, hogy a magyar CDS-felárak nem jöttek le kellőképpen, a mostani 490 bázisponthoz képest. További erősödés akkor lenne elképzelhető, ha a Széll Kálmán terv második szakaszát elfogadná az unió és az IMF is, mint szükséges és elégséges kiigazítást a költségvetésben, s kikerülhetnénk a túlzott deficit eljárás alól, valamint megindulnának az érdemi tárgyalások az IMF-fel. Erre azonban nyár vége, ősz eleje előtt nem nagyon látszik reális lehetőség, így addig ennél sokkal erősebb forintárfolyam sem nagyon valószínű.

Ezt mutatja a technikai elemzés

Technikailag középtávon maradt a kedvező kép a forint árfolyamát tekintve. Azzal, hogy a 300 forintos szint kitartott április folyamán, sikeresen fennmaradt az árfolyamban az év eleje óta tartó erősödésben a csökkenő csúcsok és mélypontok sorozata a grafikonon, igaz, a 283 forint közelébe történt leszúrással egyelőre szignifikánsan új, alacsonyabb mélypont nem alakult még ki a grafikonon (figyelembe véve a keresztárfolyam volatilitását, erről 282 forint alatti zárásoknál lehetne beszélni).

 

A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.

Ha sikerülne ez az áttörés, akkor ez alatt nagyjából 5 forintonként helyezkednének el további támaszok az árfolyamban, 275, majd 169 forint magasságában. Kedvező jel, hogy sikerült az áttörés, az 50 napos mozgóátlag az elmúlt napokban - ha nem túl meggyőző szögben is - keresztezte a 200 napos mozgóátlagot lefelé, ezzel kialakult az úgynevezett aranykereszt formáció. A forint rövidtávon egy kissé túlvetnek tűnik a a 34 pont körüli 14 napos RSI oszcillátort szemlélve, ez azonban önmagában nem akadály a további erősödéshez, hiszen volt már példa a történelemben arra is, hogy 25 alá essen a mutató.

Ugyanakkor hosszabb távon a keresztárfolyam még mindig a több éve kialakított emelkedő trendcsatornában mozog, amelynek alja jelenleg 274 forintnál húzódik.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!