Jelentősen, 457 forinttal, 3740 forintra csökkentették OTP részvényekre vonatkozó célárukat a Concorde Értékpapír Zrt. elemzői. Számításaink szerint az OTP értéke akár 853-976 forinttal is csökkenhet abban az esetben, ha a kormány következetesen végrehajtja azokat az ígéreteket, amelyeket politikusai az elmúlt napokban tettek. Jelenleg 50 százalék esélyt adnak annak, hogy az elmúlt napokban elhangzottak a bankoknak adott bármilyen kedvezmény adása nélkül megvalósításra kerülnek - írják friss elemzésükben.

A kormány által múlt pénteken beterjesztett a devizahiteleseket érintő törvényjavaslat a várakozásaiknál is szigorúbb lett. A javaslat kiterjeszti a kamatemeléseket és a devizaátváltási különbözetből eredő visszatérítéseket az összes lakosságnak nyújtott hiteltípusra - olvasható a dokumentumban.

Így a visszatérítésben érintett hitelállomány és ezáltal a bankok vesztesége is jóval nagyobb lehet a korábbinál. Számításaik szerint a bankok vesztesége elérheti az 500-800 milliárd forintos szintet a visszatérítések miatt. Amennyiben a devizahitelek átváltása nem a piaci, hanem annál kedvezőbb árfolyamon történik, a fenti veszteség további százmilliárdokkal nőhet.

Nehéz pontos számításokat készíteni, mivel nem állnak rendelkezésre az ehhez megfelelő statisztikák. Vélhetően a bankoknak is több hétbe, ha nem hónapokba fog telni a visszatérítések pontos összegének kiszámítása - vélik a brókercég szakértői.

Így a most közölt számítások pusztán durva becslések, azonban adatok hiányában ennél pontosabbat nem tudunk közzétenni - emelik ki. Számításaik szerint az OTP Bank esetén a kamat és átváltási különbözet visszatérítések összege elérheti a 135 milliárd forintot. Ezt a veszteséget tovább növelheti az, hogyha a devizahiteleket nem piaci, hanem az alatti árfolyamon váltják át. Ez esetben a veszteség több tízmilliárd forinttal is nagyobb lehet. A fentieken túl a bank jelentős jövőbeli kamatbevételtől esik el, ami tartós negatív hatást gyakorol az eredményességére.

Az OTP részvények árfolyama
Kép: www.markers.hu

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!