Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hétvégi brit sajtóértesülések szerint a piaci ár ötszörösét kínálná az amerikai olajóriás, az Exxon Mibile a Mol kurdisztáni partnere, a Gulf Keystone Petroleum (GKP) részvényeiért. Elemzők szerint a lépés brutális hatással lehet a Mol értékeltségére is, amennyiben igaznak bizonyul. A hírrel kapcsolatban azonban bőven vannak kérdőjelek.

Vágó Attila a Concorde elemzője szerint túl magasnak tűnik a megszellőztetett ár, hiszen az olyan magasra értékelné a vállalat készleteit - amelyek egyébként nem számítanak a hagyományos értelemben vett úgynevezett bizonyított készleteknek - ami megkérdőjelezi az információ pontosságát. A legutóbbi nagy olajipari tranzakció 5-6 dolláros hordónkénti áron valósult meg, de ott bizonyított készletekről és kiépített infrastruktúráról volt szó, s ez utóbbiról szintén nem lehet beszélni a kurd területek vonatkozásában. A 800 pennys ár pedig ennél jóval magasabb értékelést jelent. A GKP részvényei egyébként 30 százalékos pluszba lendültek ma délelőtt Londonban, vagyis a piac is csak részben fogadja el a sajtóértesüléseket.

Forrás: Equilor

A nagyobb grafikonért kattintson!

Az elemző emlékeztet arra, hogy a GKP eddig is agresszíven marketingelte magát, igyekezett a nyilvánosságot pozitív hírekkel bombázni. Így a mostani értesülést nehéz elhinni, különösen, mivel még az sem tudható biztosan, hogy a társaság mekkora készlet fölött rendelkezik. Az kétségtelen, hogy az Exxon nagyon komolyan érdeklődik a kurd régió iránt, az itteni szerepvállalás miatt otthagyott egy iraki, a Shellel közösen futtatott mezőt. Így az érdeklődés a GKP eszközei iránt reális lehet, az ár viszont kevésbé tűnik annak.

Amennyiben elhisszük a hírt, az brutális értékelést jelentene a Mol számára is - tette hozzá.

A KBC elemzői szerint a sajtóértesülésekben szereplő 800 pennys ár azt jelentené, hogy a Mol kurd érdekeltségei a jelenleg becsült 1478 forintos érték helyett 4592 forintot érnének egy Mol-részvényre vetítve. Ez hatalmas felértékelődési potenciál még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy az Exxon október közepi megjelenése óta a befektetők kezdték kiárazni a Mol kurdisztáni jelenlétében rejlő - korábban jelentősnek mondható - politikai kockázatot.

A Mol részvénye a pénteki zuhanás után repülőrajttal kezdte a mai kereskedést, a múlt ét végi 17215 forintról 18460 forintig száguldott ma reggel, jelenleg 5,84 százalékos pluszban, 18220 forinton forognak a részvények, kiemelkedő, 3,3 milliárd forintos forgalom mellett.