A Bloomberg tudósítása szerint sokan aggódnak amiatt, hogy január elsejével drasztikusan tovább nőhet a már amúgy is nagy nyomás a kínai jüan árfolyamán és a kínai pénzügyi rendszeren. Ekkor nullázódik ugyanis a kínai magánszemélyekre érvényes éves szinten 50 ezer dollárnak megfelelő kvóta, amennyiért külföldi devizát vásárolhatnak.

Ráadásul a kínai pénzügyi rendszerben amúgy is likviditásszűke van, az év végi adóbefizetések és egyéb adminisztratív okok miatt. Januárban ez tovább erősödhet, mivel a lakosság részéről rendszerint megnő a kínai holdújév előtt a készpénz iránti igény - írja a Bloomberg.

A kínai devizán decemberben fokozódott az amúgy is elég nagy nyomás. Egyrészt a Fed kamatemelése miatt, másrészt azért, mert a piac egyre inkább úgy gondolja, hogy jövőre a korábban vártnál gyorsabb ütemben következhetnek a további amerikai kamatemelések. A kínai jegybank válaszul szigorított, egyrészt azért, hogy ösztönözze a kínai gazdaságban az adósságok leépülését, másrészt azért, hogy enyhítse a jüanra a leértékelődés irányába ható nyomást. Az idei év amúgy sem sikerült jól a kínai eszközöknek, a jüan, a részvényindexek és a kötvényárfolyamok is mínuszban járnak az év elejéhez képest.

A kínai 10 éves államkötvény hozama decemberben 21 bázisponttal emelkedett. Ez a legnagyobb emelkedése 2013 augusztusa óta, de éves szinten is felfelé mozdult el, amire szintén nem volt példa 3 éve. A jüan augusztusban 6,6 százalékkal értékelődött le, a kínai deviza árfolyama a legrosszabb teljesítményét produkálta 1994 óta.

Eközben tegnap már 50. napja zsinórban emelkedett a három hónapos kínai bankközi kamatláb, az úgynevezett Shibor. Ez a leghosszabb ilyen széria 2010 óta, s szerdán 18 hónapos csúcsra jutott. Az egynapos visszavásárlási kamat a sanghaji tőzsdén hétfőn 33 százalékra emelkedett.

Bár a holdújévet követően szakértők szerint a piaci helyzet stabilizálódhat Kínában, azonban az árfolyamok és a kamatok nem fognak visszatérni az év elején látott szintekre - vélik a Bloombergnek nyilatkozó szakértők, aki felhívták a figyelmet arra, hogy a folyamatok arra utalnak, folyamatos a tőkekiáramlás az országból.

Eközben vannak olyan hangok is, amelyek szerint Kínának nem kellene komoly erőfeszítéseket tenni a jüan árfolyamának megtámasztására, amiben adminisztratív eszközökkel úgyis csak átmeneti eredményeket érhetnek el. Ju Jongding, a kínai jegybank monetáris politikai bizottságának korábbi tagja a Bloombergnek adott

nyilatkozatában megerősítette korábbi álláspontját. E szerint Kínának arra kellene felhasználnia a Donald Trump beiktatásáig hátralévő időt, hogy egyszeri drasztikus jüan leértékelést hajtson végre, azaz bevesse a "nukleáris opciót". Pontosabban hagyja a piaci folyamatokat érvényesülni, s engedje, hogy az árfolyam természetese módon találja meg egyensúlyi szintjét.

A szakértő szerint ezzel meg lehetne előzni a devizatartalékok további, drasztikus csökkenését. Ráadásul szerinte az árfolyam gyengülése ekkor nem is lenne olyan mértékű, mint amire sokan számítanak

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!