Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt 12 hónapban összesen 466 milliárd dollárral nőtt a különböző tőzsdén jegyzett alapokban (exchange-traded fund - ETF) lévő tőke mennyisége - írja a Bloomberg adataira hivatkozva a CNBC. Ezzel a hagyományos befektetési alapoknál jóval alacsonyabb költséggel dolgozó ETF-ekben lévő vagyon már átlépte a háromezer milliárd dollárt, ráadásul úgy tűnik, hogy az ETF-ek térnyerése csak most vesz igazán lendületet, hiszen a tavalyi év egészében még "csak" 287,5 milliárd dollár érkezett a tőzsdén jegyzett alapokba.

Elsőre azt lehetne gondolni, hogy a Donald Trump megválasztása utáni piaci eufória volt a katalizátor. A 2016 végi napi 1 milliárd dollárról mára napi 2-3 milliárd dollárra ugrott az ETF-ekbe történő tőkeáramlás - mondta Eric Balchunas, a Bloomberg szenior ETF-elemzője. Azonban a helyzet az szerint, hogy alapvető változás állt be a piacon a befektetők és a vagyonkezelők gondolkodásában is. Mára az vált a jellemzővé, hogy a befektetési tanácsadók inkább valamely tőzsdén jegyzett alap megvásárlását javasolják ügyfeleiknek, mint hagyományos alapét.

Balchunas szerint a piacokon annyira jellemzővé vált bizonyos eszközosztályok együttmozgása, hogy ebben a környezetben a hagyományos alapkelezőknek nehéz kiemelkedő hozamot elérniük. Így ha a hozamok alapján nem tudnak, akkor a költségek alapján döntenek a befektetők.

Azt, hogy mennyire a költségérzékenység hajtja a befektetőket az ETF-ek felé, jól mutatja, hogy a beáramló tőke jelentős része a 0,15 százalékos, vagy annál is alacsonyabb költségszinttel működő tőzsdén jegyzett alapokba érkezett.

Az ETF-piacot az Egyesült Államokban két nagy kibocsátó uralja. Az elmúlt egy évben a 25 legtöbb tőkét vonzó ETF kibocsátója vagy a Vanguard, vagy az iShares volt - nem mellesleg ezek alapjai dolgoznak a legalacsonyabb költségszinttel.

Elvileg az ETF-eknek még van hova fejlődniük, hiszen egyelőre csak az összes kezelt intézményi vagyon mindössze egy százaléka van bennük a CNBC szerint.

A hagyományos befektetési alapok eközben az elmúlt egy évben tőkekiáramlással kellett szembesüljenek, ennek mértéke elérte a 350 milliárd dollárt az Egyesült Államokban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!