A Buda-Cash-botrány második hetének végén csak szaporodtak a kérdőjelek. Már egyre biztosabb, hogy a brókerház ügyfeleinek számláin alig maradt valami, az első napon még hihetetlen összegnek tűnő 100 eltűnt milliárd mára szinte megszokottá vált. Ugyanakkor a "hogyan történhetett?" ma is a brókerek kedvenc rejtvénye.

A szakmabeliek nem értik, hogyan lehetett éveken át két párhuzamos értékpapírszámla-kezelő rendszert működtetni, úgy, hogy az alkalmazottak túlnyomó többségének fogalma sem volt a párhuzamosságról. Ha egy Buda-Cash-nél dolgozó bróker telefonon kapott egy ügyfél-megbízást például 2000 OTP-részvény eladására, egy gombnyomásra végrehajtotta, és az ügylet teljesült. Fel sem merült benne, hogy esetleg fiktív papírokat adott el... A brókerek által látott ügyfélszintű papír-nyilvántartás és a Kelerben lévő Buda-Cash papírok nyilvántartása látszólag egyezett, teljesítési problémák, késedelmek nem voltak, az osztalékfizetések is rendben lefolytak.

Egy lehetséges magyarázat szerint a Buda-Cash-nél tucatjával akadtak fiktív ügyfelek, akiknek számlájára csak egy igen szűk kör láthatott rá. E számlákon negatív előjelű értékpapír-állomány lehetett (elsősorban a legfrekventáltabb hazai és az ügynökök által leginkább ajánlott külföldi papírokból), így a Kelerhez leadott összesítés végül is pontos volt. (A fiktív ügyfelek nem adtak megbízást a brókereknek, így nem zavarhatták meg a kettős működést.)

A Buda-Cash a short ügyletek terén is fontos piaci szereplő volt, az értékpapírkölcsönt az egyik nagybank biztosította. Hogy azután a kölcsönkapott papírokat az ügyfelek short-eladásaihoz, vagy éppen a régóta növekvő lyukak betömésére használták föl, kérdés. A cégnél nem a Dorsum által kifejlesztett - és a legtöbb hazai értékpapír-kereskedő által használt- Klavis-rendszer, hanem annak egy egyedileg módosított változata futott, vélhetően két változatban.

A péntek reggeli bejelentést a négy őrizetbe vett brókerről először az egész piac a Buda-Cash-t vezető négy szereplővel hozta összefüggésbe, ám ahogy kiderült, hogy a Hungária Értékpapír munkatársait vették őrizetbe - vélhetően legalább két nagyságrenddel kisebb visszaélés ügyében -, erősödtek a találgatások arról, hogy akár egyfajta vádalku is állhat a háttérben. Adott esetben akár a pénz egy részének visszaszerzése is motiválhatja az alkudozást, annál is inkább, mivel igaz ugyan, hogy évtizedes múltja lehet a visszaéléseknek, de tartja magát az a feltételezés, hogy azok volumene az utolsó hetekben valóságos cunamiként növekedett...

Mások azt találgatják, megáll-e két brókercégnél a lavina.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!