A részvényekbe vetett bizalom ellenére az év végére készülve emelték az alapkezelők a kezelt portfóliókban a készpénz arányát, átlagosan 5 százalékosra - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből. Ráadásul a szakemberek nettó 28 százaléka felül is súlyozza a készpénzt, ez a legmagasabb érték 2012 júniusa óta. A készpénz felülsúlyozása arra utal, hogy már a hét eleji nagy esések megindulása előtt készültek a szakértők a volatilisebb időszak beköszöntére a nemzetközi tőkepiacokon.

Maradt az optimizmus

A defenzív üzemmód bekapcsolása ellenére a szakértők változatlanul optimisták a világgazdaság növekedési kilátásaival kapcsolatban. A 214, összesen 604 milliárd dollár befektetéséért felelős szakértő nettó 60 százaléka gondolja azt, hogy az bővülni fog a következő 12 hónapban, ez 30 százalékpontos emelkedés októberhez képest. Ezzel párhuzamosan abban is egyre többen biztosak, hogy a vállalati profitok is emelkedni fognak az előttünk álló egy évben.

Eközben az inflációs várakozások a 2012 augusztusa óta mért legalacsonyabb szintre süllyedtek. Ebben elsősorban a nyersanyagpiaci árfolyamok játszanak döntő szerepet. Az olajat eközben nettó 36 százalék tartja a jelenlegi szinteken alulértékeltnek.

Emelkedett az európai gazdaság teljesítményébe vetett bizalom. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a szereplők szerint egyre valószínűbb az ECB jövő évi kvantitatív lazítási programja, ebben most a megkérdezettek nettó 63 százaléka hisz a novemberi 41 százalék után. Ez elsősorban az európai részvények iránti nagyobb étvágyban öltött testet, elsősorban a bankpapírokat kedvelték a válaszadók.

Michael Hartnett, a BofA Merrill Lynch vezető befektetési stratégája szerint egyértelműen a kapituláció jelei tapasztalhatók, a legkitartóbb befektetők is feladják az energetikai és nyersanyagszektorban vállalat pozícióikat, mindezt a dollár, a készpénz, az eurózóna részvényei, a technológiai szektor a ciklikus fogyasztási cikkeket előállító szektorok javára.

Az ECB kvantitatív lazítása körül kialakuló egyre nagyobb konszenzus az európai részvények irányába tereli a szereplőket, azonban az eső nyersanyagárak és a gyenge üzleti ciklus az igazi nyereségnövekedés ellen hatnak - emelte ki Manish Kabra, a cég európai részvény és kvantitatív stratégája.

Enyhe infláció, javuló növekedés

A befektetők egyre nagyobb része hisz abban, hogy a következő 12 hónapban az átlag alatti infláció és az átlag feletti növekedés kombinációja valósulhat meg. Igaz, ők még mindig kisebbséget képeznek azokkal szemben, akik a növekedés tekintetében is átlag alatti értékeket várnak - emeli ki a Bofa Merrill elemzése.

Az enyhe inflációs nyomás miatt a megkérdezettek egyre inkább úgy érzik, hogy a jelenlegi monetáris politika túlzottan is restriktív. Nettó 26 százalék van ezen a véleményen, ez a legmagasabb érték 2012 júliusa óta.
Megutálták a nyersanyagokat, megszerették a dollárt.

A folyamatosan eső nyersanyagárak a jelek szerint szinte mindenkit kiábrándítottak. A válaszadók nettó 26 százaléka jelenleg alulsúlyozza ezt az eszközosztályt, ez az elmúlt évben mért legalacsonyabb érték. A hozzáállás a szektorallokációban is tetten érhető, egy hónap alatt 19 százalékponttal emelkedett az energetikai és a nyersanyagszektor alul súlyozó szereplők aránya a felmérésben.

Eközben egyre többen vannak a dollárhívők. Bár a szereplők többsége szerint a piac az erősödő dollárra nyitott pozíciók tekintetében áll leginkább egy irányba, azaz ezt a témát játsza meg a legtöbb befektető, ennek ellenére az amerikai fizetőeszközt még mindig szignifikánsan alulértékeltnek tartják.

Európa liebling lett

Jelentősen emelkedett az eurózóna tagállamainak részvényei iránti étvágy, jórészt a QE-re vonatkozó várakozásoknak betudhatóan. Az alapkezelők jelenleg nettó 26 százaléka súlyozza felül a régiót, novemberben ez az arány csak 8 százalékos volt. Sőt, az eurózóna vált azzá a régióvá, amelyet az alapkezelők közül a legtöbb tervez a következő 12 hónapban felülsúlyozni.

A novemberi 12 százalék után már nettó 19 százalék tartja a régió részvényeit alulértékeltnek. A legnagyobb kedvenc az európai bankszektor lett. Az egy hónappal korábbi nettó 3 százalék után most már 13 százalék súlyozza felül az európai bankrészvényeket.

Eközben az amerikai és a japán részvények sokat veszítettek vonzerejükből, a szereplők többsége szerint az amerikai papírok túlértékelnek. Evvel magyarázható, hogy most már nettó 10 százalék az amerikai részvénypiac alul súlyozására készül a következő egy év során.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!