A Dow 0,8, az S&P-500 0,5 százalékot vesztett, míg a Nasdaq 0,2 százalékot nyert pénteken. A pénteki gyengülést elemzők a fontosabb piaci eseményeket szinte törvényszerűen követő korrekciónak tulajdonították. Csütörtökön jelentette be az Európai Központi Bank (ECB) kötvényvásárlásokkal tervezett mennyiségi monetáris lazító programjának a megindítását, amelynek hatására rallyztak a nyugati tőzsdék.

A pénteki esésekhez csalódást keltő vállalati eredmény eredmények is hozzájárultak, valamint az az aggodalom, hogy az erősödő dollár rontja majd az amerikai vállalatok idei profitkilátásait. Az euróval szemben a dollár például három éve nem tapasztalt egy napon belüli nyereséget ért el pénteken. A legalacsonyabb árfolyam, amit az euró a nap folyamán érintett 1,1115 dollár volt, amire 2003 augusztusa óta nem volt példa.

Az UPS visszafogott éves eredmény prognózisa a részvény közel tíz százalékos gyengülését vonta maga után. A Kimberly Clark részvény hat százalékkal gyengült elemzői várakozásoktól elmaradó eredménye miatt.

A Starbucks viszont közel hét százalékkal erősödött nyeresége meglepően nagy növekedésének köszönhetően. A General Electric nyereségének negyedik negyedévi 9 százalékos emelkedése két százalékos erősödéshez juttatta a részvény árfolyamát.

A McDonald's bevétele és nyeresége is csökkent a negyedik negyedévben, részvénye egy százalékkal esett.

Az amerikai WTI nyersolaj határidős jegyzése hordónként 45,39 dolláron állt, 2 százalékkal az előző napi alatt. A héten az olaj ára már öt százalékkal csökkent azt követően, hogy a múlt héten már stabilizálódni látszott.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!