Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az FTSE-100 0,4 százalékkal zárt a hétfői záróértéke alatt, míg a DAX 0,5, a CAC-40 1,3 százalékos nyereséget ért el. A Stoxx Europe 600 indexe 0,6 százalékkal erősödött. A periféria indexe is mind nyereségben zártak: a milánói FTSE MIB 1,8, a madridi IBEX-35 1,3, az athéni ASE tőzsdemutató 0,8 százalékot nyert.

A piacok nagyrészt kikapaszkodtak a hétfői szakadékból, a londoni tőzsde az ott jegyzett nagy cégek, bankok szoros hongkongi kapcsolatai miatt gyengélkedett kedden. Londonnak a brit második negyedévi GDP-növekedés kedden megemelt, új hivatalos becslése sem segített, mivel ezt az EU-beli statisztikai módszertan változása okozta.

A kedden megjelent többi statisztikából kiderült, hogy Németországban alig nőtt a kiskereskedelmi forgalom éves egybevetésben augusztusban, a munkanélküliség meglepetésre nőtt szeptemberben, az euróövezetben pedig az állástalanok aránya magas szinten változatlan maradt augusztusban, és a tizenkét havi infláció tovább lassult szeptemberben. A lassulás nem volt rosszabb a vártnál: önmagában ettől is fellélegeztek a befektetők, de a remény is nőtt kissé, hogy az Európai Központi Bank (ECB) esetleg a tervezett mennyiségi enyhítésének bővítésével segít a sok gondon. Ez a várakozás legjobban a gyengébb gazdaságú és nagyobb közadóssággal terhelt országok tőzsdéit támogatta. A szélesebb körű drágulásnak azonban határt szabott, hogy az inflációs adattól az aggodalmak is megnőttek a most zárult harmadik negyedév vállalati profitjaival kapcsolatban.

A friss amerikai adatok gyengék voltak: a lakásárak a vártnál kevésbé nőttek júliusban, a Chicago környéki feldolgozóipar teljesítményének növekedése a vártnál jobban lassult szeptemberben, és szintén ebben a hónapban a Conference Board kutatóintézet amerikai fogyasztói bizalmi mutatója a vártnál nagyobbat zuhant az augusztusban mért, majdnem hétévi csúcsról. Ezek a számok egyelőre nem változtattak az amerikai központi kamatemeléstől tartó várakozásokon, ezért átmeneti eladási hullámot okoztak, és a New York-i befektetők később is csak óvatosan vásároltak a hétfői zuhanás után.

Az európai tőzsdezárást követően a tengerentúlon közép-európai idő szerint este 7 óra körül egyedül a Dow indexe áll nyereségben, 0,1 százalékkal emelkedett. Az S&P-500 kissé a hétfői zárószintje fölött stagnált, míg a Nasdaq 0,1 százalékkal erősödött.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!