A Deutsche Bank (DB) azt fontolgatja, hogy nyilvános részvény-kibocsátással értékesíti vagyonkezelő cégének egy részét. Az eladás része lehet annak az átalakítási programnak, amelyet a jelzálogpapírok értékesítése miatt fizetett hatalmas amerikai bírságot követően hajt végre a nagybank - írja a Reuters.

A hírügynökség forrásai szerint az elképzelés még meglehetősen korai szakaszában tart, s konkrét döntés még nem született a lépésről. Ráadásul a kibocsátás előtt a vagyonkezelő részleg még várhatóan Luxemburgba teszi át székhelyét adózási és szabályozási okok miatt. A Deutsche Bank egyelőre nem kommentálta az értesülést.

A bank várhatóan tavasszal áll majd stratégiájának frissített változatával a befektetők elé, miután a különböző nemzetközi felügyeleti szerveknek sikerült megegyezniük a különböző, a bank kötelező tőkéjét érintő kérdésekben.

A DB-nek a múlt héten sikerült végre az amerikai hatóságokkal megegyeznie a 2008-as válságot megelőzően eladott jelzálogfedezetű termékekkel kapcsolatos büntetések és kártérítések ügyében. E szerint összesen 7,2 milliárd dollárt kell fizetniük az Egyesült Államokban. Most, hogy megvan az egyezség, a bank vezetése ismét stratégiájának finomhangolására koncentrálhat.

Az elemzők szerint a lakossági ügyfelekkel is foglalkozó vagyonkezelési üzletág értéke egy részvény-kibocsátás során nagyjából 8 milliárd euró körül alakulhat. Az üzletág a tavalyi első kilenc hónapban 549 millió euró adózás előtti nyereséget ért el, ez 7 százalékos emelkedést jelentett az előző évhez képest, s a teljes DB-csoport nyereségének egyharmadát adta. Szeptember végén az üzletág összesen 715 milliárd eurónyi vagyon befektetéséért volt felelős.

A bank befektetői állítólag korábban már többször jelezték, hogy támogatnák a vagyonkezelési üzletág részbeni eladását. A múltban már többször fontolóra vettek egy ilyen lépést.

John Cryan, a DB vezérigazgatója ugyanakkor múlt héten a davosi Világgazdasági Fórumon úgy nyilatkozott, hogy a vagyonkezelést abszolút kulcsüzletágnak tekinti. Az emberek gyakran elfelejtik, milyen nagy is ez, és milyen jó, kiszámítható profitot és bevételt termel nekünk folyamatosan. Ezért nagyon szeretjük, s megtartjuk - mondta akkor Cryan.

A DB tőkeszerkezetével kapcsolatos újabb elképzelések befolyásolhatják majd azt is, hogy végül eladják-e a Postbankot, vagy sem. Korábban a bank eladását tervezték a tőkemegfelelési mutatóknak való megfelelés miatt, azonban ha van rá lehetőség, várhatóan mégis megtartanák.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!