Elég masszív lejtmenetet indított el tegnap Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója a Bitcoin piacán. A szakember a CNBC által rendezett "Delivegring Alpha" című New York-i konferencián kifejtette, szerinte a Bitcoin nem más, mint csalás, nem valódi dolog, s hamarosan meg fog szűnni. Még viccelődve hozzátette, még a saját lánya is vásárolt Bitcoint látva annak idei hihetetlen emelkedését.

Dimon elmondása szerint ő nem szeretne piaci tippeket adni, nem fogalmaz meg olyan tanácsot, hogy ha felmegy az árfolyam 100 ezer dollárra, akkor shortolni kell, vagy valami hasonlót. Azonban úgy véli, a jelenség pontosan ugyanolyan, mint a 17. századi emlékezetes holland tulipánhagyma őrület volt, sőt annál is rosszabb. Nem végződhet jól, valakit megölnek a végén. Egy devizának jogi háttérre van szüksége, s ez pedig a Bitcoinnál hiányzik.

A JPMorgannál azonnal kirúgnánk mindenkit, akiről kiderülne, hogy Bitcoinnal kereskedik, két ok miatt is. Egyrészt ez ellenkezik a szabályzatunkkal, másrészt pedig azt mutatná, hogy az illető bolond

- mondta Dimon.

A kriptodeviza árfolyama a bankvezér szavai után meredek esésnek indult. A coindesk adatai szerint az addig 4240 dollár körül tartózkodó kurzus kevesebb, mint egy óra leforgása alatt 4070 dollár alá hullott. Kisebb megpattanást követően a lejtmenet ma tovább folytatódott, az ázsiai kereskedésben éjszaka 3920 dollár alá esett az árfolyam.

A CNBC tudósításában kiemeli, hogy Dimon szavai ellenére a JPMorgan nemrég jelentette be, hogy költségei csökkentése érdekében elkezdte tesztelni a Bitcoin alapjául szolgáló blockchain technológia alkalmazását. A bankvezér szerint azonban komoly különbséget kell tenni a blockchain technológia, ami egy nagyon hasznos találmány és a Bitcoin között.

Nem mindenki van egyébként Dimonnal egy véleményen a Bitcoinnal kapcsolatban, jónéhány neves Wall Street-i elemző és befektető nyilatkozott a közelmúltban kedvezően a Bitcoin kilátásairól.  A Fundstrat vezetője, Thomas Lee például nemrég 6000 dolláros célárfolyamot határozott meg a kriptodevizára. A nagy befektetési bankok közül egyébként már több elemzői is megkezdték a Bitcoin elemzését.

A Bitcoint egyébként a már érték kedvezőtlen az elmúlt napokban impulzusok. Kínai lapértesülések szerint ugyanis a kormányzat arra készül, hogy betiltsa a Bitcoin és más klriptodevizák kereskedését a kínai tőzsdéken. Ez pedig komoly forgalomesést hozhat a legális bitcoin kereskedelemben, hiszen a Bloomberg becslései szerint a kínai tőzsdéken bonyolódik a Bitcoin forgalmának 23 százaléka, s Kína ad otthont a legnagyobb bitcoinbányászattal foglalkozó cégeknek is.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!