A vád szerint a Panron Energy és az Arcadia Energy 2008 januárjában és márciusában rendkívül nagy tételben elkezdte felvásárolni az amerikai WTI típusú olajat. Januárban 4,6 millió hordót vásároltak, ami a februárban általában leszállított mennyiség kétharmadát jelentette, márciusban pedig 6,3 millió hordót halmoztak fel áprilisi leszállításra, ami a szokásos forgalom 84 százalékát képviselte.

A piacon ezzel azt a látszatot keltették, mintha hiány lenne a nyersolajból, felfelé nyomva ezzel az energiahordozó árát. Az olaj tényleges megvásárlása előtt azonban nagy tételben határidős vételi pozíciókat nyitottak. Miután a fizikai vételekkel feltornázták az árfolyamot, lezárták a határidős pozícióikat, szép profitra téve szert rajtuk. Ezt követően átálltak a határidős piac másik oldalára, áresésre kezdtek játszani, majd pedig rövid idő leforgása alatt árulni kezdték fizikai készleteiket is, túlkínálatot teremtve, azaz lefelé nyomva az olajárat.

A vizsgálóbizottság szerint az ügyleten összesen 50 millió dollárt nyertek. Az érintettek természetesen tagadják a vádakat.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!