Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bank immár hagyományos őszi Agrárhajó rendezvényén mintegy 400 agrárvállalkozó előtt Csányi Sándor egyik legfőbb célkitűzésének nevezte, hogy az általa irányított pénzintézet Magyarországon az agrár-hitelállományban 2020-ra a 20 százalékot is meghaladó piaci részesedést szerezzen.

Az OTP Bank önálló agrárágazati igazgatóságának létrehozása jó döntés volt, mivel az elmúlt 5 évben abszolút értékben több mint duplájára emelkedett a pénzintézet agrár-hitelállománya, piaci részesdése pedig meghaladja a 18 százalékot - mondta az elnök-vezérigazgató.

Csányi szerint a magyar agrárium jó helyzetben van a támogatásoknak és az alacsony jegybanki alapkamatból fakadó kedvező finanszírozási környezetnek köszönhetően, de a világ más országaihoz hasonlóan elengedhetetlen a költségek csökkentése, a hatékonyság növelése, a precíziós gazdálkodás elterjedése.

A pénzintézet az agrárfinanszírozás területén is kész megfelelni a jelen, de még inkább a jövő kihívásainak. Ezért újragondolták e területen a folyamatokat, termékeiket és szolgáltatásaikat igyekeznek mindenki számára hozzáférhetővé tenni egyéni ajánlatokkal, részt vesznek minden állami finanszírozási programban. Ez utóbbira példaként említette a Földet a gazdáknak program finanszírozását, amelyhez tavaly decemberben elsőként csatlakozott az OTP.

A racionalizálás egyik eredménye lehet, hogy "zöldfolyosót" biztosítanak a finanszírozáshoz azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nyertes uniós pályázattal rendelkeznek. Emellett a jövőben a kisebb gazdálkodókra, az őstermelőkre is nagyobb figyelmet kíván fordítani az OTP, és egyszerűsíteni akarja a hitelbírálatukat.

Kiemelt figyelmet érdemelnek a határok menti pályázatos és egyéb finanszírozási lehetőségek. Emiatt az OTP Bank összekapcsolta magyarországi és leánybankjai agrárszakértőit, hogy a határon túl is bankon belüli szolgáltatást nyújthassanak.

Általában is nagyobb hangsúlyt kívánnak helyezni az uniós forrásokban levő lehetőségek kihasználására. Több partner segítségével létrehozták az önálló OTP agrárhonlapot, amely reklámmentesen, kizárólag szakmai alapokon nyugvó gyűjtőportálként segíti majd a gazdálkodókat - tette hozzá a bankelnök.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!