Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója a bank közgyűlésén - a részvényesek 53,6 százalékos képviselete mellett - a tavalyi évről elmondta, hogy a korrigált eredmény 146, a könyv szerinti adózott eredmény 64 milliárd forint volt. A különbség a tavaly is emelkedő adókból (köztük az általános kockázati céltartalékolásra eredménytartalékba helyezése miatti 5,5 milliárdos adókötelezettségből) illetve az ukrán bankra képzett 30,8 milliárdos goodwill-leírásból fakad. A bank hitel/betét mutatója az év végén 87 százalékra csökkent.

A bank a teljes számviteli eredménye kétharmadát, vagyis 40 milliárd forintot fizet ki az igazgatóság javaslata szerint a részvényeseinek, ami részvényenként 145 forintos osztalékot jelent. (A közgyűlés elfogadta az igazgatóság 145 forintos osztalékjavaslatát. Csányi Sándor korábban beszédében 147 forintot említett, de valójában nem tévedett. Az OTP bank tulajdonában lévő saját részvényeket is figyelembe véve a június 10-étől ténylegesen kifizetendő összeg részvényenként 147 forint lesz.)

Azért nem többet, mert az orosz ukrán politikai bizonytalanságok és a devizahitelesek ügyének lezáratlansága miatt fenn akarják tartani a jelenlegi magas (16 százalékos Tier1 ) tartalék szintet. Csányi utalt arra, hogy jövőre, ha ezek a problémák rendeződnek, jelentősen nőhet az osztalékszint.

A magyar OTP korrigált eredménye ugyan 95 milliárdról 115 milliárdra nőtt, de - mivel az adók és a leírások itt jelentkeztek - a számviteli eredmény 68 milliárdról 34 milliárdra csökkent. A problémás hitelek fedezettsége tavaly 81 százalékról 85,2 százalékra nőtt. Az OTP a növekedési hitel programban jelentős szerepet vállalt, az első csomagból 91 milliárdot helyezett ki.

Az elmúlt 4 év legkárosabb intézkedése a végtörlesztés volt, mert nem azok kapták a kedvezményt, akik a leginkább rászorultak, ezzel szemben a leghasznosabb az árfolyamgát volt, amellyel az adósok 30 százalékának csökkentek a terhei - mondta az OTP elnöke.

Veszteséges a bankszektor

A magyar bankszektor összességében továbbra is veszteséges, mert az MNB által kalkulált 62 milliárdos összesített számviteli eredményből 90 milliárd egy nagybank külföldi tulajdonosának hitelelengedéséből, illetve több, mint 60 milliárd a külföldi érdekeltségek befizetéséből adódik. Csányi kiemelte, hogy 2008 óta a magyar bankok 870 milliárdnyi különadót, tranzakciós illetéket fizettek be a költségvetésbe, miközben a külföldi tulajdonosok 995 milliárd forinttal emelték a magyar leánybankok hiányzó tőkéjét.

Az ukrán helyzet a stabilitást nem veszélyezteti

Csányi a közgyűlésen elmondta, hogy az ukrán helyzet az OTP eredményére komoly hatást tud gyakorolni, de stabilitására nem, mert ha összes orosz és ukrán befektetésüket, hitelüket le kellene írni, akkor is bőven eleget tudnánk tenni a tőkemegfelelési követelményeknek. Az elnök reményei szerint 2014-ben minden külföldi bank pozitív eredménnyel zárhat, talán az orosz banktól eltekintve. Nagy a bizonytalanság a rubel és a hrivnya árfolyamát tekintve. Ukrajnában sok a devizahitel, ez növelheti a kockázatokat.

Oroszországban valószínűleg változtatni kell az üzleti modellen, az áruhitelezés visszaesőben van, a hitelkártyák piacát és az internetes bankolást akarják erősíteni jövőre.

A beszámolót követően Csányi Sándor az OTP külföldi eladósodottságát firtató kérdésre válaszolva elmondta, hogy drasztikusan csökkent az OTP devizában kibocsátott kötvényállománya, míg 2008-ban még 5 milliárd euró volt, most 1 milliárd alatti a kibocsátott devizakötvények értéke, amellyel 6 milliárd eurónyi likvid eszköz áll szemben.

Nem lesz 7000 forint az árfolyam, de...

Az egyik magánrészvényes az OTP két visszahívható kötvénysorozatával (Opus, Perp) kapcsolatos tervekről kérdezett. Csányi ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ezeket 2008-tól folyamatosan vásárolták vissza, nyereséget realizálva, de a visszahívásról majd akkor döntenek, ha eljön az ideje. Egy másik részvényes az árfolyammal elégedetlenkedett, utalva a külföldi bankpapírok szárnyalásának. Csányi elmondta, az árfolyamra leginkább a hazai események, a különadó és a devizahitelek ügye hatott, most pedig a bank orosz és ukrán kitettsége. "Nem mondom azt, hogy már holnapután hétezer lesz az árfolyam, de bízom abban, hogy rövid időn belül jobb képet fog mutatni magáról az ország és ez kihat az árfolyamra is."

A szerző rendelkezik OTP értékpapírokkal

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!