Csányi szerint nagy a kockázata annak, hogy a Quaestor-károsultak kártalanításának terhét a bankszektor viseli. Bár vannak egyeztetések arról, hogy a kártalanítás egy része levonható valamilyen adóból, a Quaestor felszámolása évekig elhúzódhat, és csak azt követően lehetne valamelyik adóból levonni a befizetett összegeket - írta a vs.hu interjúját idézve a portfolio.hu.

Az önkormányzatok adósságának átvállalásához hasonlóan Csányi a Quaestor kötvényeseinek kártalanításáról is azt gondolja, hogy nem fair, rossz üzenet, ha a döntéshozó befektetőknek bizonyos döntéseikért egyszerűen nem kell viselniük a felelősséget. Ráadásul az is igazságtalan, hogy azokat is kártalanítják, akik éveken keresztül a piacinál magasabb hozamokat értek el.

Arra a kérdésre, számít-e további bedőlésekre, a bankvezér azt válaszolta, hogy a nagyobb szereplőkről, akikről tud, nincs olyan hír, hogy bajban lennének, de ettől még persze előfordulhat.

A brókerbotrányok miatt az OTP is tapasztalt ügyfélbeáramlást, emiatt többször kellett meghosszabbított nyitva tartást bevezetni. Csányi szerint összességében sosem fog az OTP annyit nyerni az új ügyfeleken, mint amennyi pénzt most veszít, legfeljebb enyhíti a fájdalmat kicsit, ám ez 20 éves távlatban is veszteséget okoz.

Versenysemlegességet szeretne a bankrendszerben

A bankrendszeren belüli versenysemlegességgel kapcsolatban Csányinak vannak félelmei: egyes állami tisztviselők vagy MFB-vezetők részéről voltak olyan nyilatkozatok, hogy az agrárhitelezés, bizonyos (visszatérítendő) uniós támogatások folyósítása, majd az MFB-FHB-Posta-Takarékbank-takarékszövetkezetek által, vagyis a nemzeti pénzügyi szolgáltató központon keresztül fog történni.

Most jelent meg egy kormányhatározat az EU-s források közvetítésében résztvevők kiválasztására, és aggódik, hogy valóban piaci alapon dől-e majd el, hogy ki milyen megbízásokat kaphat. Az OTP nem fél egyetlen versenytársától sem, ha a verseny a korrekt szabályok szerint zajlik, és az állam nem ad olyan támogatást ennek a pénzügyi csoportnak, illetve a tagjainak, amit az OTP nem kaphat meg.

Nem őt támogatja az áfa-csökkentés

Magyarország sertésállományának a 10-11 százalékát adja a Bonafarm Zrt., ezen keresztül neki is kedvez az áfacsökkentés, de a másik 89 százaléknak éppúgy. Másrészt a Bonafarm baromfiérdekeltséggel is rendelkezik, a Sole Mizón keresztül pedig jelentősek Csányi tejipari érdekeltségei is, a bankvezér indokoltnak tartaná a legalacsonyabb áfakulcsot az alapvető tejtermékek esetében is - válaszolta a felvetésre, hogy személyes befektetéseinek szerepe lenne az áfa-csökkentésben

Jó befektetés az OTP, hamarosan akvizíció jön

Csányi továbbra is jó befektetésnek tartja az OTP-t, és meggyőződése, hogy alulértékelt, mint általában a pénzügyi szektor. A bankvezér az elmúlt napokban is növelte OTP-részvényei számát, és vannak OTP részvényre váltható Opus-kötvényei is.

Az OTP 2 hónapon belül bankot vásárol az egyik olyan országban, ahol már jelen van (erről a bankvezér már a közgyűlésen is beszélt), ahol az OTP nincs jelen, ott csak akkor vásárol, ha nagyobb bankot tud venni, 10 százalék körüli piaci részesedéssel. Ilyen nagyobb bank jelenleg a környező országokban nincs, távolabb esetleg, de a tárgyalások kezdeti fázisban vannak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!