Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A szerdai 3,6 százalékos zuhanás után csütörtökön további 4,7 százalékkal szakadt be az OTP árfolyama, majd pénteken erre még 11 százalékot rátettek délutánig. Ráadásul három kereskedési nap alatt összesen több mint 55 milliárd forintnyi részvény cserélt gazdát, vagyis kifejezetten magas forgalom párosult a zuhanáshoz. A teljes részvénymennyiség 5 százalékát tette ki a forgalom. Azok a papírok, amik szerda reggel még több mint 5000 forintot értek, péntek délután már csak 4100 forinton forogtak, sőt átmenetileg 4000 alatt is járt az árfolyam

A pénteki beszakadásban az játszott főszerepet, hogy az OTP Bank Nyrt. reggel közölte, hogy Csányi Sándor elnök-vezérigazgató és a befolyása alatt lévő Bonitás 2002 Zrt. előző nap összesen majdnem 1,7 millió darab részvényt adott el 7,8 milliárd forintért. A hivatalos indoklás szerint az üzletember az agrár- és élelmiszeripari vállalkozásaiba fekteti a felszabaduló pénzt, de a piac persze rögtön találgatni kezdett.

Ma is folytatódtak az eladások?

Csányi Sándor eladásai egyébként vélhetően pénteken is folytatódtak, a Bonitás 2002 Zrt. tulajdonában a csütörtöki nap végén még 1,15 millió darab részvény volt. Brókerkörökből származó információk szerint pénteken is az Unicredit volt az egyik nagy eladó, a Bonitás pedig előző nap is az Unicrediten keresztül adta el részvénycsomagját. A Napi Gazdaság úgy tudja, hogy pénteken kora délutánig több mint 900 ezer darab papírt adott el az Unicredit, vagyis a nap végére könnyen lehet, hogy megszabadul maradék tulajdonrészétől is Csányi. (Bizonyosságot erről egy majdani hivatalos bejelentés adhat.)

Szerencsétlen időzítés

Az egyértelműen látszik, hogy Csányi eladása nem tetszik a piacnak. Az eladás időzítése nagyon szerencsétlen volt, hiszen a héten vetődött fel, hogy a kormány újabb intézkedésekkel készül a devizahitelesek megmentésére - mondta a Napi Gazdaságnak Török Bálint, a Buda-Cash elemzője. A szakember szerint ha nem lenne a devizahitelekkel kapcsolatos spekuláció, akkor is meglepő lenne Csányi Sándor ekkora eladása, így pedig még gyanúsabb a piac számára.

Nem tudni pontosan, meddig tarthat az OTP zuhanása, lehet, hogy addig, amíg Csányi el nem adja az összes részvényét - kommentálta a hírt Blahó Levente. A Raiffeisen Bank elemzője szerint semmiképp sem jó üzenet az eladás, mert nem a bizalom jele. Mindkét elemző kiemelte, hogy nem tudni pontosan, mekkora közvetett részesedése van Csányinak az OTP-ben. Hivatalosan 2,5 millió részvény felett rendelkezik a bankvezér, ennek nagyjából a felét adta el csütörtökön, azonban évtizedek óta azt sejtik a szakemberek, hogy közvetetten ennél jóval nagyobb részvénycsomag felett rendelkezik.

A devizahitel-mentés űzi el Csányit?

A piacon azért értékelték negatívan az elnök-vezérigazgató eladásait, mert sokak szerint ezt azt sugallhatja, hogy Csányi teljesen háttérbe szeretne vonulni az OTP-ből és inkább élelmiszeripari vállalkozásaira koncentrálna. Ez pedig összefügghet a devizahitelesek megmentésével, olyan összeesküvés-elméleteket is hallottunk, melyek szerint az OTP vezére már ismeri a csomag esetleges tartalmát, és erre reagálva adja el részvényeit. Ha pedig ez igaz, akkor az különösen rossz üzenet, hiszen ha az ország vezető bankjának vezére sem tud elfogadható kompromisszumot kicsikarni a kormánytól, akkor az azt jelzi, hogy nagyon rossz a befektetési környezet. Hallottunk olyan véleményeket is a piacon, hogy Csányinál az újabb devizahiteles-mentő csomag volt az utolsó csepp a pohárban, ezért "dobta most be a törölközőt". Persze legalább ennyi esély van arra, hogy a piac túlreagálja a mostani eladási hullámot, és feleslegesen gyárt mögé összeesküvés-elméleteket.

Blahó Levente kiemelte, hogy amíg nem jelennek meg a kormány konkrét elképzelései a devizahitelekkel kapcsolatban, addig ez a kérdés ott fog lebegni az OTP felett Damoklész kardjaként. A jövő héten ha megtörténnek a bejelentések, akkor az akár megnyugtatólag is hathat a piacra. Török Bálint szerint az utóbbi napok hírei arra utalnak, hogy a politikában gyakorlatilag minden megtörténhet, akár az is, amiről korábban azt gondoltuk, hogy nem teheti meg a kormány. Ezek után benne van a pakliban, hogy a bankok kapnak a nyakukba egy újabb nagy - a végtörlesztéshez hasonló - terhet - teszi hozzá a Buda-Cash szakembere.

Így néz ki a Bonitás-birodalom

Magyarország leggazdagabb embereként emlegetett - a Napi Gazdaság A 100 leggazdagabb című kiadványában 2012-ben mintegy 135 milliárd forintra becsült magánvagyonnal rendelkező - Csányi Sándor alapítója és tulajdonosa a jogelőd kft.-ből 2008-ban alakult Bonitás 2002 Zrt.-nek. E cég kezeli az üzletember befektetéseit, a fő tevékenysége az üzletviteli, egyéb vezetési tanácsadás, de emellett saját és bérelt ingatlan üzemeltetésével, bérbeadásával és egyéb kiegészíti üzleti szolgáltatással foglalkozik. A társaság érdekeltségébe tartozik a Csányi agrárcégeit összefogó Bonafarm Zrt., valamint a Bonitas Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. és az Alexand-Air Kft. - derül ki a Céginfo.hu adataiból

A Bonitás 2002 Zrt. és cégei saját tőkéje 136,6 milliárd forint volt 2011-ben, a nettó árbevétele több mint egymilliárddal 126,8 milliárd forintra nőtt, az egyéb bevétele pedig 6,7 milliárdról 8,5 milliárdra, míg az üzemi eredménye egyről 1,9 milliárd forintra - derül ki a 2011-es cégadatokból (a csoport 2012-es konszolidált beszámolója még nem érhető el az igazságügyi tárca e-beszámoló portálján). A csoport pénzügyi műveleteinek eredménye 7,7 milliárdos mínuszt mutatott, s az adózott eredménye is 5,5 milliárdos veszteség volt 2011-ben. Osztalékot 138 millió forintot vettek ki a társaságból.

A Bonitás saját beszámolója szerint 2012-ben a 220 milliós nettó árbevétele mellett 2,4 milliárdos egyéb bevétele volt, aminek köszönhetően az előző évi 50 milliós üzemi vesztesége 2,4 milliárdos pluszba fordult. A pénzügyi műveletek eredménye 2011-ben még 6 milliárdos bevételt hoztak, tavaly azonban 3,6 milliárdos veszteséget, így a társaság adózott eredménye a 2011-es 5,9 milliárd forint után 1,1 milliárdos veszteséget mutatott. A zrt. mérlegfőösszege 84,57 milliárd forint volt 2012-ben.

Kapcsolt vállalkozások:

  • Investgroup-Bóly Zrt. (a Bólyi Mezőgazdasági Zrt. tulajdonosa)
  • Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft.
  • Bonafarm Zrt.
  • Csányi Pincészet Zrt.
  • Dalmanden Kft. (közvetve a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt. tulajdonosa)
  • Fiorács mezőgazdasági Kft.
  • Pick Szeged Zrt.
  • Sole-Mizo Zrt.
  • Alexand-Air Kft.
  • Albatrosz kft.
  • CSIM Pte Ltd. (Szingapúr)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!