Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az OTP közgyűlését követő sajtótájékoztatón Csányi Sándor kérdésekre válaszolva elmondta, hogy miért tartja igazságtalannak, hogyha a tisztességes bankok állják a tisztességtelenek károkozásának számláját. Szerinte ez ugyanis úgy néz ki, mintha egy nem biztosított autóval okozott baleset után, plusz egyhavi biztosítás befizetésével minden autóstól megkapná az új autó árát. A biztosítási összeg utólagos fölemelése 30 millióra tisztességtelen. Az OBA és a Beva összevonását nem elemezte a bank, de Csányi személy szerint szívesebben látná külön a két intézményt.

Az uniós pénzek terén nem tartom szerencsésnek - mondta Csányi -, hogy az a Miniszterelnökség alá tartozik. Ismerik a véleményemet Lázár Jánosról. Nem megnyugtató, hogy olyan ember kezében van a döntés a százmilliárdokról, aki egy kisváros pénzügyeit sem tudta kézben tartani - tette hozzá.

Ha a bankadó alapja a 2014 év végi mérlegfőösszegük lesz, akkor az OTP, amely folyamatosan növelte a hitelkihelyezését, rosszabbul jár, mint az, aki zsugorodott. Ezt igazságtalannak érzem - mondta Csányi, de hangsúlyozta, hogy a kormány, az EBRD és az Erste közötti háromoldalú megállapodás részleteit nem ismeri.

Várhatóan májusban veszi meg a következő kis bankot az OTP, egy olyan országban, ahol középméretű bankkal már jelen van - mondta el Wolf László vezérigazgató-helyettes.

Szóba került a Quaestor ügye, az, hogy Csányi éveken át együtt dolgozott Tarsoly Csabával. Csányi elmondta, 2010-ben a profi klubok jelölték Tarsolyt, nem ő választotta. Az elnőkségben aktív volt, a futball érdekében sokat tett, ami persze nincs összefüggésben egyéb tevékenységeével. De a Quaestort szakmai körökben mindig körüllengte bizonyos gyanú...

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy még nem eldöntött, mekkora bankkal marad jelen az OTP Oroszországban. A hitelkártya-értékesítéseket leállították, jelentős költségcsökkentéseket hajt végre a bank. Ukrajnában a két keleti régióban nincs üzleti tevékenység, ezen kinnlevőségekre száz százalékos céltartalékot képeztek. Amennyiben beindul a normál gazdasági működés, sor kerülhet tartalék feloldására. Ám, ha a legrosszabb, egy formális ukrán államcsőd jön, akkor az önmagában nem jelentene további veszteséget, sőt, ha ez fenntarthatóvá tenné az ukrán gazdaság működését, akkor az még pozitív is lehet.

A befektetett tőkét jórészt leírta az OTP, de a csoport 140 millió dollárral és húsz milliárd forinttal finanszírozza az ukrán leányt. Szélsőséges esetben ez lehet a teljes veszteségünk, de a jelek szerint kicsi a kockázata a szélsőséges szcenáriónak - mondta a Napi.hu kérdésére Bencsik László vezérigazgató-helyettes.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!