Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Dow Jones 0,08 százalékos, a részvények szélesebb körét felölelő S&P500 index 0,13 százalékos, a technológiai papírok Nasdaq Composite indexe pedig 0,12 százalékos mínuszban kezdte a kereskedést - írja az MTI.

A hétfői tengerentúli tőzsdenyitáskor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 64 cent (1,28 százalék) csökkenéssel 49,31 dolláron állt.

Ugyanekkor Londonban a FTSE100 index 0,30 százalék, Párizsban a CAC40 index pedig 0,67 százalék gyengülést jelzett. A frankfurti tőzsde hétfőn zárva volt.

Az amerikai termelékenység stagnált az első negyedévben

Az amerikai munkaügyi minisztérium hétfőn azt közölte, hogy a március végével záródott három hónapban stagnált éves összevetésben a termelékenység. A tavalyi negyedik negyedévben a termelékenység még 1,8 százalékkal bővült az egy évvel korábbihoz képest.

A termelékenységi mutató az egy óra alatt létrehozott termelési értéket jelzi. Javulása lassítja az új munkahelyek kialakulását, a cégek a meglévő állománnyal ugyanis nagyobb termelési értéket állítanak elő, ezért nincs szükségük pótlólagos munkaerő alkalmazására.

Tavaly a termelékenység átlagosan 0,2 százalékkal, öt éves távlatban a legkisebb ütemben nőtt.

Ugyancsak hétfőn közölt adat szerint a munkaerőköltség 2,2 százalékkal nőtt éves szinten az idei első negyedévben, a tavalyi utolsó negyedévi 3 százalékos emelkedés után. Tavaly a munkaerőköltség átlagosan 1,9 százalékkal nőtt az Egyesült Államokban.

Csökkentek a gyáripari megrendelések áprilisban

Az amerikai kereskedelmi minisztérium hétfőn azt közölte, hogy az áprilisi rendelésállomány 0,2 százalékkal csökkent a márciusi 1 százalékos bővülés után. Elemzők átlagosan ugyancsak 0,2 százalékos áprilisi csökkenést vártak a gyáripari rendelésekben.

Idén először csökkentek a gyáripari megrendelések az Egyesült Államokban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!