Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az előzetes adatok szerint a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,16 százalékkal, a frankfurti DAX-index 0,08 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,26 százalékkal esett. A pán-európai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,19 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,02 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,03 százalékkal csökkent.

A kedden közzétett végleges novemberi beszerzésimenedzser-indexek arról tanúskodtak, hogy az európai gazdaság újabb hónapot tud maga mögött erős növekedési ütemmel. A brexit-problémakör azonban rontja a hangulatot.

Jelentős előrelépésről beszéltek, de valódi áttörést nem tudtak elérni a felek, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Theresa May brit kormányfő hétfőn Brüsszelben. Juncker mindazonáltal azt reméli, hogy az Európai Tanács december 14-15-i ülése előtt sikerül megállapodni a kiválás főbb kérdéseiről, különben az állam- és kormányfők nem tudnak dönteni a brexit utáni kapcsolatrendszerről szóló következő tárgyalási szakasz megnyitásáról.

A vállalatok közül a nap nyertese a Tesco: a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat 3 százalékkal drágult a londoni tőzsdén, miután a Goldman Sachs eladásról vételre változtatta ajánlását. A személyi kölcsönök folyósítására specializálódott Provident Financial brit pénzintézet viszont 10,17 százalékos mínuszban zárt, de a kereskedés során 20 százalékos veszteségben is járt arra a hírre, hogy a pénzügyi felügyelet vizsgálatot indított az autóhitelezéssel foglalkozó részlegénél.

A Provident Financial nem azonos International Personal Finance-szel, amely a magyar Provident tulajdonosa, és 2007-ben a Provident Financial Plc-ről vált le. A két cég között nincs tulajdonosi kapcsolat.

A fémárak jelentős csökkenése magával rántotta a bányaipari vállalatokat, a Rio Tinto, a Glencore és az Anglo American egyaránt 2 százalék körüli veszteségben zárt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára egymással ellentétesen mozog.

A legközelebbi, februári határidős jegyzésekben a Brent hordónkénti ára 0,13 százalékos nyereségben, 62,53 dolláron, a januári szállítású WTI-é viszont 0,14 százalékos mínuszban, 57,39 dolláron forgott.

A New York-i részvénypiacok fő mutatói emelkednek. A nyugat-európai tőzsdék zárásakor a Dow Jones ipari átlag 0,03 százalékos, az S&P 500-as 0,28 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,73 százalékos pluszban állt.

Egy euróért 1,1816 dollárt adtak este fél hat után, napi szinten 0,42 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára februári szállításra 0,96 százalékkal, 1265,50 dollárra esett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!