Az újpesti gyógyszergyártó tavaly a konszolidált mérlege szerint 297 milliárd forint árbevételt ért el, amely 12 százalékkal elmaradt a 2013-astól.

Ez nem meglepő, mivel az árbevétel több mint 85 százalékát adó export csaknem felerészben az orosz és ukrán piacra megy. Egy részvényesi kérdés kapcsán kiderült, hogy a csökkenő tendencia idén is folytatódik.

A társaság adózott eredménye a forgalom visszaesése ellenére növekedni tudott, elérte a 31 milliárdot, szemben a 2013-ás 28 milliárddal. A társaság tavaly után ismét a tartalékait is felhasználja osztalékfizetése: a tavalyi 57 milliárd után idén 49,5 milliárdot kapnak a tulajdonosok. Ráadásul szokatlanul hamar, már a jövő kedden megkezdődik a kifizetés.

Ezek szerint a Sanofi két év alatt 106 milliárd forintot von ki magyar leányából. Persze a mutatóba megmaradt néhány tucatnyi - leginkább nyugdíjaskorú - magyar kisrészvényes sem panaszkodhat: az 1994-es kárpótlási jegyes csere során mintegy húszezer forintba került az a tízezres névértékű Chinoin-rėszvény, amelyre most 123 750 forint osztalék jár.

(A szerző rendelkezik Chinoin-részvénnyel)

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!