Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Richtert  2012 első kilenc hónapjában, számos olyan behatás érte, hogy az üzleti tevékenységének eredménye forint alapon 19,6 százalékkal, 39,318 milliárd forintra, euróban számolva  pedig 25,2 százalékkal 135 millió euróra csökkent az előző év azonos időszakában elért értékhez viszonyítva.

Az érintett időszakban ugyan tapasztalható volt számukra kedvező árfolyam alakulás, de az év eleji egyszeri mérföldkő bevétel - a lentebb ismertett egyszeri rendkívüli 8 milliárd forintos kártérítési tétel - együttesen sem tudta ellensúlyozni a marketing költségek és K+F költségek növekedését.

A konszolidált üzleti eredményhányad így 16,2 százalékra csökkent a 2011 azonos időszakában elért 22,4 százalékos szintről. Ennek egyrész a nagyon magas bázis az oka, másrészt, hogy a 2010-es akvizíciókat követően új költségelemként merült fel a megvásárolt fogamzásgátló portfolió és az Esmya® után elszámolt amortizáció, melynek értéke a vizsgált időszakban 4,5 milliárd forint volt.

2012 első háromnegyed évében 243,155 milliárd forintos (834,7 milllió eurós) árbevételt ért el a társaság, amely 11,4 százalékos (euró alapon 3,6 százalékos) emelkedést jelent 2011 azonos időszakához viszonyítva. A cég csoport szinten itthon kevésbé, a kiemelt export régiókban viszont jól tudott teljesíteni.

Az elmúlt két évben bevezetett készítmények forgalma nem tudta ellensúlyozni a 2011-es év során bevezetett piacszabályozási intézkedések hatásait, így az előző év hasonló időszakához képest csökkenő hazai árbevételről számol be a társaság. Magyarországon 2012 első háromnegyed évében az összforgalom 10 százaléka keletkezett, azaz 24,243 milliárd forintot (83,2 millió eurós) árbevételt realizáltak, mely összeg az előző év hasonló időszaki adatától 3,7 százalékkal (euróban 19,8 százalékkal) marad el.

A Magyarországon kívüli piacokról származó árbevétel azonban 2012 első kilenc hónapjában 751,5 millió euró volt, ami 49,4 millió eurós, azaz 7 százalékos növekedés a bázis időszakhoz képest. A FÁK-tagállamokban 16,1 százalékos (dollárban kifejezve 5,5 százalékos) növekedés mellett 364,4 millió euró (467,0 millió dollár) árbevételt értek el a vizsgált időszakban. Oroszországban 2012 első háromnegyed évében rubelben számítva kiegyensúlyozott, 7,7 százalékos (euróban számítva 9,1 százalékos) növekedést ért el a társaság. Dollárban mérve jelentősen, 24,7 százalékkal (euróban 37,3 százalékkal) emelkedett az árbevételük Ukrajnában, míg az Egyéb FÁK tagköztársaságokban 19,8 százalékos dollár alapú, azaz 31,8 százalékos az euróban mért növekedés.

2012 első kilenc hónapjában a nagy- és kiskereskedelem árbevétele emelkedett ebben a régióban. Az Európai Unió országaiba irányuló eladások euróban kifejezve 5,2 százalékkal nőttek, elsősorban az EU9, EU15 régiónak és Lengyelországnak köszönhetően, ahol a növekedés 7 százalék feletti volt.

Az Uniós képet egy kicsit a romániai nagy- és kiskereskedelmi üzleti szegmens árnyalta, ahol ugyan 2011-es év első kilenc hónapjával összehasonlítva az árbevétele is tovább emelkedett, de euró alapon már csak 0,3 százalékkal. Az USA régió értékesítése dollárban számítva 34,8 százalékkal csökkent. Az "Egyéb országok" kategóriájában 2012 első háromnegyed évében a forgalom euróban kifejezve 3,9 százalékkal csökkent.

Az értékesítés költségei 2012 első kilenc hónapjában 92,906 milliárd forintot (318,9 millió eurót) tettek ki. Ez az összeg 11,942 milliárd forinttal (20,0 millió euróval) magasabb a 2011 azonos időszakában keletkezett összegnél. Mivel az Esmya® forgalmazását a méhmióma preoperatív kezelése indikációban egyes európai országokban megkezdték, ezért 2012 második negyedévétől kezdve az Esmya® első indikációjában képzett Immateriális eszközre amortizációt számoltak el 1,212 milliárd forint értékben. A fedezeti hányad 2012 első kilenc hónapjában tehát 61,8 százalékra csökkent az előző év megfelelő időszakában elért 62,9 százalékról.

Fedezetcsökkentő hatással járt a gyógyszer-nagykereskedelmi- és kiskereskedelmi szegmens árbevétel arányának növekedése a teljes forgalmon belül, a magas fedezeti hányadú USA bevétel visszaesése, valamint az Esmya® amortizációja. A bázisidőszakinál gyengébb euro/forint árfolyam, továbbá a FÁK piacokon elért árbevétel átlagot meghaladó növekedése tehát együtt sem tudta ellensúlyozni a negatív hatásokat.

Az értékesítési és marketing költségek 69,287 milliárd forintra (237,9 millió eurót) rúgtak, ez forintban 19,6 százalékos, euróban mérve 11,3 százalékos növekedést jelent 2011 első kilenc hónapjához képest. Árbevételhez viszonyított arányuk a vizsgált időszak során 28,5 százalék volt, vagyis fél százalékkal magasabb lett, mint a féléves beszámoló készítésekor. A társaság hangsúlyozza, hogy a bázisidőszakhoz képest az értékesítési és marketing költségek jelentősen növekedtek, ami elsősorban a vizsgált időszakban tovább bővülő nyugat-európai nőgyógyászati értékesítési hálózat költségeivel, továbbá az Esmya® piaci bevezetésével kapcsolatos marketing és promóciós költségek emelkedésével magyarázható.  Ráadásul a vizsgált időszakban a Grünenthaltól megvásárolt fogamzásgátló portfólió piaci forgalmazási és márka jogainak amortizációja 3,255 milliárd forint értékben járult hozzá a kialakult költségszinthez, ami a teljes árbevételnek továbbra is az 1,3 százalékát éri el.

A gyógyszer-gazdaságossági törvény által előírt belföldi orvoslátogatói regisztrációs díj címén 431 millió forintot számoltak el 2012 első háromnegyed évében, hangsúlyozzák azonban, hogy az erre az adónemre vonatkozó szabályozás legutóbbi módosításainak megfelelően a Richter az ezen a jogcímen 2011-ben kirótt rendkívüli adókötelezettségének 90 százalékával csökkentheti majd a 2012-ben fizetendő adót.

Az igazgatási és egyéb működési költségek értéke 15,332 milliárd forintot (52,6 millió eurót) tett ki, ami 10 százalékos (euróban mérve 2,1 százalékos növekedést jelent a 2011 azonos időszakában elért értékhez képest. A költségek tartalmazzák a PregLem menedzsment középtávú ösztönzési rendszerével kapcsolatos kötelezettség vállalás időarányos részét.

A kutatási és fejlesztési költségek árbevételhez viszonyított aránya a vizsgált időszakban 11,4 százalékot ért el, értéke pedig 27,790 milliárd forint (95,4 millió euró) volt. Ez forintban kifejezve 18,8 százalékos növekedést jelent az előző évben elért értékhez képest.

Ezen költségek alakulása részben a Forest Laboratories-zal közösen végzett jelenleg is folyó klinikai vizsgálatoknak köszönhető. Emellett a Csoport K+F költségeihez a PregLem kutatási kiadásai, valamint a magyarországi és a németországi biotechnológiai kutatási ráfordítások is hozzájárultak.

Az egyéb bevételek és ráfordítások egyenlege 2012 első kilenc hónapjában a bázisidőszaki 6,831 milliárd forintos (25,2 millió eurós) bevételről 1,478 milliárd forintra (5,1 millió euróra) csökkent. Az idei év első negyedévében az egyszeri mérföldkő bevételeknek egyenlegjavító hatásuk volt, a Genefartól kapott kártérítés a bázisidőszakban viszont sokkal nagyobb mértékben (8,1 milliárd forintttal) javította az egyenleget.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!