Ha folytatódik a kínai gazdaság lassulása, akkor az a világgazdaság növekedésének ütemét 2 százalék alá csökkentheti, ami egyenértékű a globális recesszióval - mondta a Bloombergnek adott nyilatkozatában Ruchir Sharma, a Morgan Stanley Investment Management feltörekvő piaci részlegének vezetője. Ez lenne az első alkalom az elmúlt 50 év során, hogy a világgazdaság az amerikai gazdaság lassulása nélkül csúszna recesszióba.

A következő években valószínűleg Kína lesz a globális gazdaság törékenységének legfőbb forrása - folytatta. Miközben az elmúlt években a kínai gazdaság növekedésének üteme lassult, az ázsiai gazdaság szerepe jelentősen megnőtt globálisan. Tavaly a globális gazdaság növekedésének 38 százaléka származott Kínából, 2010-ben a Morgan Stanley szakértője szerint ez az arány csak 23 százalékos volt. Kína vált mára a legnagyobb réz, alumínium és pamutimportőrévé és számos ország legnagyobb kereskedelmi partnerévé Brazíliától Dél-Afrikáig.

A Nemzetközi Valutaalap a múlt héten csökkentette a globális gazdaság idei növekedésére adott előrejelzését 3,3 százalékra a korábbi 3,5 százalékról, elsősorban az amerikai gazdaság gyengesége miatt. Bár a kínai gazdaság növekedésére adott előrejelzésükön nem változtattak - szerintük az 1990 óta a legalacsonyabb, 6,8 százalékos lehet - felhívták a figyelmet, az ország jelentős kihívásokkal néz szembe gazdaságának új modellre való átállítása nyomán, s ez jelentős kockázatot jelent a globális fellendülésre.

Sharma szerint ha a kínai gazdaság növekedése 2 százalékponttal csökkenne, az már elegendő lenne egy globális recesszió kialakulásához. Az egymilliárd dollárnyi feltörekvő piaci portfólió kezeléséért felelős szakember elmondása szerint pont emiatt alulsúlyozza a kínai és a kínai gazdaság növekedésétől függő részvényeket, a dél-koreai, a brazil és az orosz papírokat is. Kedveli viszont a kelet-európai piacokat, és néhány kisebb ázsiai gazdaságot, például a Fülöp-szigeteket, Vietnamot és Pakisztánt.

Szerinte egyébként az elmúlt hetek kínai tőzsdei fejleményei sok befektetőt Kínával kapcsolatos véleményének újragondolására kényszerít majd. Emlékezetes, hogy a kínai részvényárfolyamok június közepe óta hatalmasat estek, s eközben a kínai kormányzat napokig sikertelenül próbált különböző intézkedésekkel az esés útjába állni. Sharma szerint eddig sokan úgy gondolták, a kínai kormányzat sikeresen tartja rajta a kezét a legfontosabb gazdasági és piaci folyamatokon az országban. Ami viszont az elmúlt hetekben történt, az azt mutatja, a dolgok kikerültek az ellenőrzésük alól, s ennek hosszútávú bizalmi következményei lehetnek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!