Az OTP Bank eszközeinek minősége és értéke tovább romlik majd a következő két évben, ráadásul a bankot a csökkenő profit is kihívás elé állítja majd. Az OTP kockázatait növeli és a céget sebezhetővé teszi, hogy az elmúlt két évben rengeteg hitelt nyújtott, ráadásul különösen sokat helyezett ki külföldön, Magyarországon pedig sok fedezetlen ügyfél vett fel nála devizahitelt. Mivel még nem volt rá példa, ezért nem lehet megjósolni azt, hogy a mostanihoz hasonló elhúzódó válság során miként hatnak a bank működésére ezen tényezők - idézi az S&P-t a Bloomberg. (A negyedéves jelentés szerint az OTP minősített - 90 napon túl nem fizető - hiteleinek aránya 5,7-ről 7,4 százalékra emelkedett három hónap alatt). Az S&P-nél jelenleg BB+ az OTP hosszú távú besorolása, ám ehhez negatív kilátásokat társít a hitelminősítő. A Standard & Poor's abban az esetben rontana a besoroláson, ha a bank teljesítménye a hitelminősítő már amúgy is nyomott várakozásai alá csökkenne, illetve ha romlana az OTP likviditási pozíciója. Felminősítésre pedig csak abban az esetben van reménye a baknak, ha Magyarország, vagy a bank más főbb piacainak besorolásán javítana az S&P.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!