Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az Európai Központi Bank (ECB) és a Bank of England (BoE) is monetáris politikai döntésre készül ma, ami általános elemzői várakozás szerint az lesz, hogy úgy kell hagyni az irányadó kamatokat, ahogy vannak, vagyis az ECB 3,25 százalékon, a brit jegybank 4-en. A határidős piacok jelzései szerint leginkábba harmadik negyedévre várható a kamatemelés. A brit jegybank magyar idő szerint 1-kor, az eurózóna központi bankja háromnegyed 2-kor teszi közzé döntését. Kellemes meglepetéssel szolgált a német feldolgozóipar: az áprilisi megrendelések jócskán meghaladták a várakozásokat, 2,3 százalékkal ugrottak meg az előző hónaphoz képest (amikor változatlanok voltak), év/év alapon pedig 1,3 százalékos volt a növekedés a márciusi 3,4 százalékos csökkenés után. Az elemzők hó/hó alapon 1 százalék körüli növekedésre számítottak. A magyar gazdaság - amely az OECD-tagok között az egyik leggyorsabban bővülő - növekedése idén 3,5 százalékra lassul, ám jövőre 4 százalék feletti bővülés várható - áll a szervezet legfrissebb jelentésében. A még a választások előtt összeállított jelentés szerint Magyarországnak folytatnia kell a strukturális reformokat, különösen a 2004-ben remélt EU-tagság fényében. Ugyancsak lényeges a privatizáció lezárása, az energiapiaci liberalizáció gyorsítása és a meg kell oldani a piacról mindinkább kiszoruló alacsonyan képzett munkaerő kérdését. További rizikóforrásként említi a jelentés csökkenő versenyképességet mind a hazai, mind pedig az exportpiacokon. A jelentés megemlíti, hogy a választások után hivatalba lépő új kormány a növekedést helyezi előtérbe.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!