Wim Duisenberg, az európai központi bank vezetője csütörtökön, Brüsszelben úgy nyilatkozott, hogy az EU-csatlakozásra váró országok - köztük Magyarország - mindenképpen el kell, hogy töltsenek két évet az európai közösség keretein belül ahhoz, hogy akadálymentesen léphessenek be az Európai Monetáris Unióba. Duisenberg 2006-ra teszi a csatlakozás időpontját, amivel egybevág a Pénzügyminisztérium tegnapi nyilatkozata is, miszerint a tárca szintén ezt az időpontot jelölte meg az elvi belépésre. Ugyanakkor a Nemzetközi Valutaalap minap hangoztatott véleménye szerint csupán 2007-re tehető a közös európai fizetőeszköz magyarországi bevezetése. A Pannonplast Rt. tegnap megbízást adott 81 ezer sajátrészvény vásárlására, a megbízást ma a Daewoo Bank (Magyarország) Rt. teljesítette. Az eladó a Karsai Holding volt, amely pakettjének mintegy ötödétől vált meg. A tranzakciót követően a Pannonplast sajátrészvény-állománya közel a háromszorosára nőtt, azaz a cég birtokában volt az összes Pannonplast-papír 2,9 százaléka. A termőföld haszonbérleti idejét egységesen 20 évben határozná meg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium - jelentette be Németh Imre agrárminiszter mai sajtótájékoztatóján. A tárca vezetése ma egyeztette a Nemzeti Földalapról, valamint a termőföldről szóló törvények módosítási javaslatait a civilszervezetekkel és mind a négy parlamenti párt képviselőjével. A konszenzuson alapuló javaslatok szerint - amelyeket a jövő héten kívánnak a kormány elé terjeszteni - egyebek mellett változna a termőföld-előhaszonbérleti és -elővásárlási sorrend is, de társaságok továbbra sem vásárolhatnának földet. Csakúgy, mint a Bank of England, az Európai Központi Bank sem okozott meglepetést, azaz a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az eurózóna jelenlegi, 3,25 százalékos irányadó kamatlábán. A brit alapkamat 4 százalék maradt. Az elmúlt héten a várt 405 ezer főnél jóval kevesebben, 383 ezren jelentkeztek munkanélküli ellátásért az Egyesült Államokban. Az egy héttel korábbi, 410 ezres adatot ugyanakkor 415 ezerre módosították. Az Intel Corp. papírjai a csütörtöki kereskedés során minden bizonnyal lejtmenetre állnak, miután a Merrill Lynch erős vételről semlegesre változtatta a félvezetőgyártó vállalat papírjainak minősítését. A vezető chipgyártó ugyanakkor a mai New York-i tőzsdezárást követően teszi közzé második negyedévi előrejelzésének újabb verzióját, az elemzők a korábbinál kisebb bevételprognózisra számítanak. Az állami irányítás alatt álló France Télécom sikeresen tovább növelte adósságállományát, ugyanis kiderült, hogy 64 százalékos prémiummal, összesen közel egymilliárd euróért kénytelen visszavásárolni az Orange mobilszolgáltató leányvállalatának részvényeit a német E.on közműcégtől. Szegény France Télécomot még az ág is húzza, a Merrill Lynch ugyanis azt javasolja a befektetőknek, hogy középtávon lehetőleg váljanak meg FT-papírjaiktól.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!