A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Hosszú ideje az 1,204−1,206 közötti szinteken stagnál ez euró árfolyama a frankkal szemben, ám ez megváltozhat csütörtökön. A nemzetközi elemzők frankkal kapcsolatos álláspontja nem változott az utóbbi hónapban, e szerint a jelenlegi 1,21-es szintről egy év alatt fokozatosan 1,25-ig emelkedhet az euró a svájci deviza ellenében. Egy hónapos időtávban − februárhoz hasonlóan − 1,22-es árfolyam a Reuters márciusi konszenzusos értéke, hat hónap múlva 1,23, egy egyéves távlatban pedig 1,25 az általános várakozás.

A héten kamatdöntő ülést tart a svájci jegybank, ahol érdemes lehet a kommunikációra figyelni − véli Karsai Péter, a Commerzbank devizakereskedője. Az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a deflációs nyomás az országban, ami komoly érvet jelenthet a frank gyengítése mellett, sőt akár komolyabb lépésre is késztetheti a jegybankot. A nagy kérdés az, hogy mennyi az a küszöbérték, ameddig csak szóban aggódnak, és mikor gondolják úgy, hogy lépni is kell a defláció megfékezése érdekében − véli Karsai. A Commerzbank elemzője arra számít, hogy ha lesz most verbális intervenció, akkor első körben csak a Reuters elemzői konszenzusát jelentő 1,21-es szintig gyengül a keresztárfolyam.

Az 1,205 környékére beragadt árfolyamban jelentős szerepe lehet annak is, hogy továbbra sincs új jegybankelnök, ráadásul most úgy látszik, hogy a kinevezés áprilisra csúszott. Márpedig az árfolyam szempontjából meghatározó lehet, hogy az új vezető milyen kommunikációval nyit az 1,20-as árfolyamgáttal kapcsolatban.

Még egy fontos tényező lehet, ami mozdíthat az árfolyamon: a kamatszinten ugyan a várakozások szerint nem változtat a jegybank, azonban érdekes lehet a várható emelés határidejének kitolása. Amennyiben ugyanis az amerikai jegybankhoz hasonlóan kommunikálják, hogy még jó ideig, mondjuk 2014-ig nem emelnek a kamaton, az könnyen gyengítheti az árfolyamot − véli Karsai. Egy-két nemzetközi elemző szerint még mindig elképzelhető az 1,20-as árfolyamküszöb áttörése lefelé, azonban nem ez a meghatározó nézet. Két nevesebb pénzintézet, a Natixis és az ING Financial Markets is ezen az állásponton van.

Az euró−forint keresztárfolyam oldalán azonban nem várható segítség a forint frankkal szembeni erősödéséhez. A márciusi konszenzus ugyanis nem változott a februárihoz képest: tartotta magát a 300 forintos érték, ami a jelenleginél gyengébb forintot feltételez. A többi lejárat esetében sincs változás, így három hónap múlva 295 forint, féléves távlatban 290 forint, míg egy év múlva 286 lehet az euró. A frank−forint árfolyam szempontjából azt jelenti, hogy fokozatos gyengülés következhet, igaz, egy év múlva még így is 229 körül járhat csak a jegyzés.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!